Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бляскав старт на сезона в Народния театър

[post-views]
Бляскав старт на сезона в Народния театър

Афишът е богат: световноизвестни режисьори, нови премиери и любими „стари” спектакли

Седем нови постановки до декември представя Народният театър „Иван Вазов“ през сезона, който започва след дни. Сред премиерите през есента са очаквани спектакли на гостуващи режисьори като „Медея“ на Деклан Донелан, „Куклен дом, втора част“ – постановка на Ясен Пеянков и „Мрак на края на града“ на Катрин Медлер.

След успеха на „В самотата на памуковите полета“ през миналата година актьорът Джон Малкович се завръща пред българската публика като режисьор на антивоенната пиеса „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу.

През октомври ще е премиерата на древногръцката трагедия „Медея“ по Еврипид (в нов превод). В ролята на Медея е актрисата Радина Кърджилова, която играе с Велислав Павлов, Валентин Ганев и други свои колеги.

Дългоочакваната премиера на антивоенната пиеса „Оръжията и човекът“ от Бърнард Шоу под режисурата на Джон Малкович ще е през ноември. В спектакъла са актьори от трупата на Народния театър, избрани на специално проведен кастинг от Джон Малкович и сценографа на спектакъла – белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош.

Не е за изпускане от сегашния афиш пиесата „Неведение”, която се играе за 50-ти път, но на голяма сцена. На 17 септември актрисата Албена Ставрева играе този свой авторски моноспектакъл с консултант Явор Гърдев, за който получи театралната награда „Аскеер”. Юбилейното представление тя посвещава на всички служители в българските театри, които са важна част от всяко представление, но винаги остават скрити „зад завесата“. Спектакъл с дълбок поклон към театъра и с много човещина, смях и болка за важните неща в живота, разказани от Гичка Кукуто в камбанарията на една църква… 

Овации за Военен биг бенд и Васил Петров

Имаше специално участие на военни музиканти на 40-то издание Международния фестивал на изкуствата „Аполония“. Това беше Военният биг бенд на 2-ра Тунджанска механизирана бригада с диригент капитан Цветомир Василев, който добави блясък към концерта A Swinging Rock. 

Заедно с Военния биг бенд певецът Васил Петров предложи авторски аранжименти на съвременна поп и рок музика. Изпълненията му показаха как биха звучали Майкъл Джаксън, Ерик Клептън, Лайнъл Ричи, Бон Джоуви и много други големи изпълнители в стил суинг джаз при акомпанимент на биг бенд. Певецът включи и няколко изпълнения с латинозвучене. За Васил Петров  това е един от концертите по повод 30-годишнината му на сцената, които включват и съвременни интерпретации на джаз стандарти и песни, написани от самия него. През годините Военният  биг бенд се утвърди като модерен оркестър с огромен джазов репертоар на световно ниво. Музикантите под пагон с лекота изпълняват както популярни теми и джазови стандарти, така и съвременна авторска музика. Бендът  е желан партньор за съвместни мащабни проекти от наши и чуждестранни изпълнители. Тази година бяха част от турнето на саксофониста на Рей Чарлз – Крейг Бейли в България. Техният концерт „Джазът между вчера и утре“ от фестивала „Джаз форум Стара Загора”, пък бе избран за „Музикално събитие за 2021 г.“, в категория „Джаз“ в класацията на БНТ „Вечната музика“.

НАКРАТКО

Испанският режисьор Педро Алмодовар триумфира

с Голямата награда „Златен лъв“ за най-добър филм на кинофестивала във Венеция. Даде му го журито на най-стария такъв форум в света, председателствано от актрисата Изабел Юпер. Той беше отличен за първия си англоезичен филм „Съседната стая“, който есента ще видим и у нас. Звезди във филма му за евтаназията са Джулиан Мур и Тилда Суинтън. Човешкото същество трябва да е свободно и да живее, и да умре, когато животът е вече само една болка, казва режисьорът. Голямата награда „Сребърен лъв“ получи италианският филм за войната на Vermiglio на младата режисьорка Маура Делперо. „Бруталистът“ беше отличен за най-добра режисура. Купа „Волпи“ за най-добри актьори бе присъдена на Венсан Линдон и Никол Кидман за ролите им в „Игра с огъня“ и силно еротичния „Бейбигърл“.

Изложба разкрива „биографиите“ на емблематични къщи

в София. Експозицията на Регионалния исторически музей-София  „Истории зад фасадата“ е в обновените Централни хали. Тя ще припомни личности, оставили следа в историята на София, и техните домове в центъра на града с висока архитектурна стойност. Целта е да се запази градската памет, да се запази историята на София, която първо трябва да бъде разказана. Изложбата разказва за печатницата на Самуел Патак (1858-1930), собственик на фабрика за хартия, за Георги Савов, баща на художничката Екатерина Савова (1901-1980), за Павел Бончев, където Евгения Марс (1977-1945) се е срещала с Иван Вазов (1850-1921) и историята на фамилиите Хаджикоцеви и Хаджиласкови, построили хотела, в който е живял Кемал Ататюрк (1881-1938).

Българският филм „Триумф“

имаше премиера на кинофестивала „Платформа“в Торонто. Българо-гръцката продукция на тандема Кристина Грозева и Петър Вълчанов е в състезателната програма. Главната роля играе Мария Бакалова, а филмът е последният от трилогията на режисьорите –след „Урок“ и „Слава“. Актрисата е и продуцент на филма, а темата е по реалния случай на разкопки в търсене на извънземен артефакт в село Царичина.

Започва новият сезон на Софийската филхармония

В програмата на Националния ни оркестър отново са най добрите солисти и диригенти на световните и наши сцени. На 19.09 Готие Капюсон ще открие есенния полусезон на 19 септември в компанията на носителя на Грами Аугустин Хаделих и маестро Найден Тодоров. Те ще представят Концерта за цигулка и виолончело от Брамс. Обреден танц из „Саламбо“ на Веселин Стоянов и Органовата симфония на Камий Сен-Санс гарантират удоволствието на публиката. Очарователната австрийска цигуларка Лидия Байч гостува на 25 септември, а на 28 септември българската публика ще чуе за първи път на родна сцена топ тенора Йонас Кауфман и американското сопрано Рейчъл Уилис-Сьоренсен.

Книги в шатри пред НДК

Продължава най-голямото пътуващо книжно изложение „Алея на книгата“ в София след успеха си през лятото във Варна. Шатрите на издателите са разположени до НДК, а организатор е асоциация „Българска книга“.

Над 140 издателства от страната предлагат най-новите си, интересни и търсени заглавия до неделя включително. Шатрите, 59 на брой, са на пешеходния участък на бул. „Витоша“ в столицата и в парка пред Националния дворец на културата. В изложението продължава и богатата съпътстваща програма с над 70 събития – премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца.

За първи път по време на изложението през почивните дни (на 14-15 септември), ще се проведе и фестивал за нехудожествена литература – „Наука, Изкуство и Култура“. През двата дни изданието на фестивала представя творби в категориите: „История“, „Изкуствознание“, „Културен туризъм“, „Себепознание“ и „Етнология“.

Шатрите на издателите ща работят от 10.00 сутринта до 20.00 ч. вечерта, а повечето книги са с отстъпка от цената.

Най-ново

Единична публикация

Избрани