Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Анастас Велков: При нас кандидатите за армията винаги са повече от местата

[post-views]
Подполковник Анастас Велков: При нас кандидатите за армията винаги са повече от местата

Младежите първо се интересуват от подготовката в армията и после – от заплащането, казва началникът на Военно окръжие втора степен – Смолян

Подполковник Анастас Велков: При нас кандидатите за армията винаги са повече от местата
Подполковник Анастас Велков

– Г-н подполковник, как се представи Военното окръжие в Смолян в неотдавнашното отворено занятие по алпийска подготовка в центъра на областния град?

– Поводът за събитието беше Международният ден на младежта. Получихме покана от областния управител, заместник-областния управител и кмета на общината, да участваме в това мероприятие. Целта беше да се популяризира военната професия. Като цяло представихме информация на младите хора за възможностите, които предлага военната професия в нашия град и като цяло – в страната.

– Как това събитие се вписва в целия комплекс от мерки, които предприема вашето окръжие за набирането на кандидати за войници в рамките на регион Смолян?

– Специално за този ден центърът (за предоставяне на информация на посетителите на събитието – б. р.) на Военното окръжие беше развърнат съвместно със 101-ви алпийски полк, което е чудесно, за да се наблюдава статичния и динамичен показ на формированието. На нашия щанд младите хора можеха да получат информация за реда за кандидатстване за военна служба.

– Като цяло, в рамките на региона, успявате ли да привлечете повече кандидати за участие в конкурсите за войници?

– В нашия регион досега не срещаме проблеми с набирането на кандидати за военна служба. Най-вероятно спецификата на 101 полк, това, че все пак той е алпийски полк, предизвиква интерес у младите хора. Освен това и спецификата на региона е такава, че хората са предразположени за военна служба. И мога да кажа, че винаги кандидатите надвишават обявените места.

Като статистика мога да посоча, че за последните 5 години за полка имаме около 600 кандидати, като реално приети на военна служба са около 200 човека. По този начин може да се окаже, че 101-ви полк е едно от формированията с най-ниска средна възраст на военнослужещите.

– Предвиждате ли скоро подобни конкурси за набиране на военнослужещи за полка?

– За полка – да, тази година. Преди дни излезе втора заповед за Сухопътните войски, в частност за 101-ви алпийски полк. Така че възможности за младите хора има. Веднага всеки, който иска – може да се запише.

– По време на учебната година как работите в училищата със занятията, които водят представители на окръжието и на други армейски структури?

– Те са организирани по график и се провеждат в часа на класния ръководител. Тематиката е точно определена. По време на тези занятия естествено засягаме и възможността за кандидатстване на младите хора във формированията. Опитваме се да дадем една по-детайлна представа на учениците, защото при тях липсва такава. Те вече отникъде не черпят информация, тя не се препредава от бащи, от родители. Младите хора наистина не знаят с какво точно се занимава военнослужещият, българският войник. Затова се опитваме да бъдем доста полезни. В това отношение с ръководството на Централното военно окръжие и военните окръжия работим в посоката да обособим кът във военните окръжия, за да може младежите да придобият наистина реална представа за Българската армия и за славната история на Българската армия.

– Може ли в тези занятия, които се провеждат в училище постепенно да се въвеждат по-практически елементи, да речем – покази на въоръжение, някакви елементарни действия?

– В самите училища внасянето на въоръжение не е разрешено. Така че в дните за отворени врати, които организират военните формирования, правим, така да се каже – рекламна кампания, съвместно с директорите на училища, с ръководството на районните управления на образованието. Там вече младите хора се докосват практически до дейността на воините.

Жив интерес към оръжието на военнослужещите и службата в армията проявиха подрастващите по време на неотдавнашното отворено занятие по алпийска подготовка в центъра на Смолян, организирано от 101-ви алпийски полк и Военното окръжие в града

– По време на занятията в училище какви основни въпроси се открояват? Какво най-много интересува учениците, за да си направят планове за бъдещето и да намерят пътя към армията?

– Младите хора реално се интересуват какво се прави при подготовката в Българската армия, как протича ежедневието във воинския строй. Има доста колеги, които са бивши военнослужещи. Те детайлно и от личен опит обясняват тези неща, с което сме доста полезни за учениците.

– Интересуват ли се от въпроса за заплащането?

– Естествено. Първоначално въпросите са свързани с ежедневието, но после възникват въпроси и за заплащането. Общо взето младите хора се интересуват от всички детайли. Комплексно. Не само в една посока.

– Какво още може да се направи, за да се работи по-ефективно и повече хора да бъдат привлечени да кандидатстват за армията?

– Най-вече трябва в националните медии да се правят реклами и то когато има реални конкурси за набиране на войници, а не просто периодично. Всичко трябва да е обвързано с тези конкурси, за да може, като дойдат младите хора, да се запишат. Другото нещо – продължителността от обявяването на заповедта за набиране на кандидатите до самия прием трае горе-долу около 4 месеца. Този срок е доста продължителен за един млад човек. Така че, ако може този период леко да се намали, също ще е добре. Имаме случаи, в които млади хора се записват, кандидатстват и после не се явяват на изпитите.

– Тоест имат време да си намерят друга работа?

– Да, все пак един млад човек в днешните условия не може да стои 4-5 месеца без средства. Но все пак ние обясняваме, че ако наистина са решени да постъпят в армията, те трябва да имат търпението, защото пък следва една по-сигурна работа.

– Как работите в област Смолян за набирането на резервисти, което знаем, че е болезнен проблем в национален мащаб?

– Да, това е много сериозен въпрос. От доста години наред го поставяме много сериозно, тъй като резервът застарява. Примерно, над 40-50 процента от резервистите са над 45 години. Тези въпроси не само стоят пред ръководството на Българската армия, но и като цяло пред ръководството на страната, тъй като в резерва влизат хора, които са преминали военна служба и са минали през службите за сигурност. С военна подготовка също ги зачисляваме. Но не е достатъчно това. Трябва да се мисли в тази насока. И то бързо, защото времето е критично.

– Какви мерки могат да се разработят, за да се привличат хора за резервисти?

– Има различни предложения, като това, който желае да постъпи в държавната администрация, в службите за сигурност, да е преминал такава подготовка. Но това са само предложения и по този въпрос в детайли не мога да навлизам, защото има хора, които ги решават.

– Накрая пак да се върнем към публичните събития – покази, дни на отворените врати и т. н., като форма на представяне на армията пред обществото. Според вас какво е посланието, което трябва да отправим към младите хора, за да обърнат внимание на армията и да се запишат за участие в конкурсите за войници?

– Посланието при нас, в Смолян е следното. Който иска да работи и да остане в нашия прекрасен град – това е една възможност, от която може да се възползва.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани