Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българските воини поддържат мира в Косово

[post-views]
Военнослужещи от българската маневрена рота към Регионално командване „Запад“ патрулират в района на манастир „Високи Дечани”

Участието ни в KFOR в момента е най-мащабната активна мисия на въоръжените ни сили зад граница

Военнослужещи от българската маневрена рота към Регионално командване „Запад“ патрулират в района на манастир „Високи Дечани”

Военнослужещите от българския контингент в KFOR дават своя съществен принос за поддържането на мира и сигурността в Косово. Участието на Българската армия в операцията за сигурност на НАТО в най-младата балканска държава в момента е най-мащабната активна мисия на въоръжените ни сили отвъд пределите на страната.

Историята на българския принос датира от началото на 2000-ата година – броени месеци след развръщането на първите елементи на KFOR. Военното ни присъствие там варира през годините, а през настоящата 2024-та България е сред шестте държави с най-голям контингент в рамките на многонационалните сили.

Православният манастир „Високи Дечани” е включен в червения списък на ЮНЕСКО на застрашеното културно наследство

Българското присъствие в Косово е съсредоточено предимно в италианската база „Виладжио” край град Печ. Там оперира наша маневрена рота от състава на кинетичния батальон към Регионално командване „Запад”, но освен нея на мястото са дислоцирани и военнослужещите от ротата към оперативния резерв, която е на подчинение на Регионално командване „Изток”. В командната структура на западния регион са включени и български военнослужещи като най-високата позиция заема началникът на щаба на Регионално командване „Запад”.

Българската маневрена рота в Печ обезпечава сигурна и безопасна среда в поверената зона на отговорност. А като небойни задачи първостепенно е сътрудничеството с институциите за сигурност в Косово. Средновековният православен манастир „Високи Дечани”, охраната на който е една от основните задачи на българската маневрена рота, през годините след войната нееднократно е ставал жертва на поругаване и обстрел и приносът на Българската армия към опазването му е високо ценен.

Техника на българската рота от състава на оперативния резерв на KFOR

Втората българска рота в Косово е част от състава на многонационалния батальон от силите на оперативния резерв на KFOR на подчинение на „Регионално командване – Изток”. Негова първостепенна задача е да реагира незабавно при ескалация на политическото напрежение, поради което поддържа постоянна готовност. Личният състав основно изпълнява задачи по провеждане на моторизирани и механизирани патрули и създаване на наблюдателни постове по административно-граничната линия с Република Сърбия, но има готовност за изпълнение на абсолютно целия спектър от задачи, които са свързани с мироподдържането. Това включва занятия по борба с масовите безредици и по осигуряване на свобода на придвижването.

Българската рота от състава на оперативния резерв на KFOR провежда учение по борба с безредиците

Многонационалният батальон от оперативния резерв е изграден от пет нации. В него освен България участват още Албания, Гърция, Румъния и Австрия. Според обстановката в Косово не се налага всичките пет роти да бъдат на място, а са избрани само две от тях. Ако рискът се повиши, останалите три роти също ще бъдат активирани и ще бъдат предислоцирани на територията на Косово.

KFOR се създават под егидата на НАТО

Още в Източния блок Косово притежава известна автономност. Противопоставянето със сърбите се усилва от 80-те години на миналия век, когато предимно албанското население на областта се бори за повече самостоятелност. След разпада на Югославия напрежението ескалира до въоръжен конфликт, който прераства във война и етническо прочистване. Това налага намесата на НАТО в началото на 1999 г., а в средата на годината управлението на провинцията е предадено на ООН. Международна коалиция под егидата на НАТО създава Стабилизиращи сили в Косово – KFOR, които да гарантират мира и сигурността.

Настоящата структура на KFOR включва щаб на организацията, базиран в столицата Прищина, където са разположени също разузнавателният батальон и логистичната група, както и две регионални командвания – „Изток”, дислоцирано в американската база „Бондстийл” край град Ферозово и „Запад”, намиращо се в италианската база „Виладжио” край град Печ. Освен това поради все още нестабилната политическа обстановка KFOR поддържа и оперативен резерв – многонационален батальон, готов да реагира при ескалация на напрежението.

България участва с две механизирани роти в състава на Стабилизиращите сили на НАТО KFOR. По своята численост страната ни се нарежда на шесто място по принос наред с държави като САЩ, Италия, Турция, Унгария и Германия.

Сверяваме часовниците си с коалиционните партньори

Подполковник Захари Димов е национален командир на българския контингент в KFOR

Подполковник Захари Димов – национален командир на българския контингент в Косово: „Към настоящия момент 230 военнослужещи от въоръжените сили на Република България изпълняват своите задължения на територията на Република Косово, като имаме офицери, заемащи щабни длъжности в щаба на KFOR, в Регионално командване „Запад” и в щаба на многонационалния батальон към оперативния резерв. Освен тях задълженията си тук изпълняват и разузнавателната група към разузнавателния батальон и две механизирани роти – една механизирана рота, подчинена на Регионално командване „Запад” и една механизирана рота към силите на оперативния резерв в Косово.

Конкретно за тази мисия за българските военнослужещи това е един момент да покажат своите способности в многонационална среда. Един вид да сверим часовниците си, за да видим къде се намираме спрямо коалиционните партньори. Освен това имаме възможност за развитие на допълнителни способности от гледна точка на бързо изменяща се динамична обстановка. Изпълняват се задачи, които по принцип не са характерни за Българската армия. Визирам изпълнението на тъй наречените CRC-операции (Crowd and Riot Control) или на български – борба с масови безредици и контрол на тълпата”.

Генерал Артър Гарфър: Приносът на България е незаменим

Бригаден генерал Артър Гарфър е началник щаб на KFOR

Ветеран от Афганистан и Ирак, бивш командир на Силите за специални операции на САЩ в Европа, генерал Артър Гарфър в момента е началник-щаб на Силите на НАТО в Косово. В специално интервю за Информационния център на Министерството на отбраната генерал Гарфър изрази признателност за приноса на българските военнослужещи към мисията на KFOR: „България свърши отлична работа тук, в Косово, чрез приноса и опита си. Българските офицери и войници са на своята позиция ден след ден, извършвайки тактически действия и операции в рамките на установените зони за отговорност.

Освен това българският контингент е изключително активен във всички видове гражданско-военно сътрудничество, както и при взаимоотношенията с местното население, което води до ключовия компонент, а именно, че България познава добре Западните Балкани. Приносът на България е незаменим поради ценните познания и разбиране, които много от нас не притежават по отношение на Балканите, така че ние разчитаме много на българските си приятели и съюзници да ни напътстват в известно отношение по въпроси за Западните Балкани и за региона като цяло.

И не на последно място, ние гледаме на българския контингент като символ на ангажиментите на България към световната общност, реда и законността”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Николай Чадаров

Най-ново

Единична публикация

Избрани