Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинформационната машина на Путин се цели в ЕС

[post-views]
Дезинформационната машина на Путин се цели в ЕС

Кремъл рециклира стари антиевропейски наративи.

Продължаващата завоевателна война на Русия в Украйна беше първата точка от дневния ред, когато министрите на външните работи и отбраната на ЕС се срещнаха в Брюксел в края август. Жозеп Борел, върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката за сигурност и домакин на срещите, направи няколко ключови забележки, за да изясни темите на дискусията. С този сюжет започва редовният седмичен доклад за руската дезинформационна дейност на експертната група към Европейската служба за външни действия.

High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a news conference with European Commission President Ursula von der Leyen, after Russia launched a massive military operation against Ukraine, in Brussels, Belgium, February 27, 2022. Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Дискусиите и забележките на Борел накараха Кремъл и контролираните от руската държава медии да започнат да ни заливат с добре познати антиевропейски наративи, насочени по-специално към външната политика на ЕС. Този ход още веднъж илюстрира как се дирижира отразяването на новините в Русия и как се използват техники и разкази за дезинформация за атакуване на ЕС и подкрепа на руската агресия срещу Украйна.

Нека си стиснем носа и изтеглим малко мръсотия от помийната яма на руската дезинформационна екосистема.

Иронията на предупрежденията за третата световна война

Леко завоалираните заплахи за ескалация и отмъщение са обичайна реакция на официалните дискусии за помощта на ЕС за Украйна. РИА Новости, едно от главните московски издания за дезинформация, маскирано като легитимна новинарска агенция, публикува колона, озаглавена „Борел води Европа към война с Русия“. Материалът бе преведен на немски и гръцки, наред с други езици, и бе разпространен в дезинформационните екосистеми на Кремъл.

Междувременно ръководителят на комисията по международни въпроси на Държавната дума на Русия Леонид Слуцки каза, че Борел рискува да разпали трета световна война. И в своето злонамерено неделно вечерно шоу, телевизионният пропагандист Владимир Соловьов заяви, че Борел е обявил война и затова Русия може да се насочи към „Брюксел, Берлин, Мадрид и всички европейски столици“, където се обучават украински войници.

Кремъл обича да изрича предупреждения за „трета световна война“, а платените му пропагандисти обичат да говорят за бомбени атаки над европейски градове и за руската ядрена доктрина. Те искат да изплашат хората в Европа и да възпрат техните правителства да подкрепят Украйна срещу агресията.

Хора като Слуцки и Соловьов не виждат иронията, че държавата, която започна най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война, продължава да предупреждава за започване на трета световна война. В техния изкривен поглед за света западните партньори на Украйна сами са отговорни за конфликта и забележките на Борел относно подкрепата на ЕС за Украйна са доказателство за желанието на ЕС да ескалира конфликта.

Клептократи, загрижени за данъците на ЕС

ЕС е проект за мир. Едно от основните му постижения е предотвратяването на война в Европа. Опитите да се твърди, че точно тази организация е войнолюбива и се опитва да ескалира всеки конфликт са абсурдни, но това не пречи на Кремъл да преповтаря подобни лъжи.

Разбира се, абсурдността на историята за „войноподстрекателския ЕС“ се смекчава донякъде, когато се използва в комбинация с друга измамна история: че правителствата на ЕС действат по заповед на Съединените щати и накърняват интересите на собствените си народи в процеса. Тази история е повтаряна често. Тя се появи и в реакции спрямо забележките на Борел, например в интервю на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в телевизионното предаване, наречено – не можете да го измислите – „Москва, Кремъл, Путин“.

Според Песков правителствата на страните-членки на ЕС изпълняват заповедите на Вашингтон, когато подкрепят Украйна. Това наранява собствените им интереси и портфейлите на техните данъкоплатци и ще има неизбежни, широкообхватни последици „през следващото десетилетие“. За съжаление, Песков забрави да спомене защо клептократи като него са толкова загрижени за данъците на ЕС. Подобни забележки имат за цел да изплашат обикновените граждани на ЕС, за да си помислят, че подкрепата на ЕС за Украйна може да навреди на финансите им.

Омраза или просто невежество?

Когато наблюдаваме руската дезинформация, понякога е трудно да се каже какво е резултат от желанието да се опетни ЕС и какво – от просто невежество. В едно токшоу Борел и Европейската комисия бяха обвинени в организирането на неформални срещи на министри в области извън тяхната компетентност. Това беше представено като доказателство, че ЕС „търси начин да се превърне в протоимперска структура с повече власт“. Като върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Борел изпълняваше точно предписаната му роля като домакин на тези срещи.

Забележки като тези са част от установения наратив, че ЕС се опитва да отнеме правомощия от държавите-членки. Тази лъжа беше представена в неделната вечерна програма на Соловьов, спомената по-горе. Редовен прокремълски нает експерт, поемащ ролята на „политолог“, Хенри Сардарян, каза, че Русия трябва да скъса отношенията си с ЕС, да призове „глобалното мнозинство“ да направи същото и да работи за разпадането на Съюза. Тогава Москва трябва да поддържа отношения само с европейските национални държави на двустранна основа. Подобни съобщения служат за представяне на ЕС като външен враг на руските граждани, за да оправдаят руската агресия.

Защо Борел дразни Кремъл

Освен атаки срещу ЕС, прокремълските реакции включваха и цял набор от лични атаки срещу Борел. Това отново не е съвпадение, а част от умишлена тактика на Кремъл за дезинформация за очерняне на лидерите на ЕС. Борел е набелязан по-специално заради ясния му език относно руската агресия и така реакциите на неговите забележки около срещата на министрите на ЕС не бяха изненада.

В случая те се възползваха от факта, че мандатът на Борел изтича тази есен, за да твърдят, че той иска да ескалира конфликта като част от наследството си и да „остане в историята като главния русофоб в Европа“, по думите на руския външен министър Сергей Лавров. Той също така каза, че оценката на Борел за формулата на президента Зеленски като единствената жизнеспособна, е „дилетантство или лудост“.

Други коментатори отидоха дори по-далеч и твърдяха, че Борел е организирал неофициалните срещи, за да подготви анексирането на Украйна към ЕС. Лични атаки като тези показват, че забележките на Борел са засегнали чувствителен нерв в Кремъл. Там очевидно са притеснени как ще се отрази увеличената подкрепа от ЕС за Киев върху перспективите за успех на руската агресия срещу Украйна.

Други теми от седмицата

Арестът на Дуров струва на Франция 17 милиарда долара

Арестът на основателя на Telegram Павел Дуров продължава да бъде отразяван в прокремълски канали с нови дезинформационни истории, в които се твърди, че милиардерът е арестуван по заповед на САЩ заради традиционните си ценности. Арестът също така показва, че страните от НАТО са се превърнали в новото Гестапо, в западните държави липсва свобода на изразяване и вече не е безопасно да се пътува до Франция. На всичкото отгоре видео, използващо логото на „Ал-Джазира“ и разпространено от проруските акаунти в X, твърди, че арестът е струвал на Франция 17 милиарда долара, тъй като Обединените арабски емирства, възмутени от задържането на своя гражданин Дуров, са замразили договор за покупка 80 бойни самолета „Рафал“. Видеото обаче е фалшиво. „Ал-Джазира“ никога не съобщавала тази история и ОАЕ не обяви анулирането на договора за отбрана с Франция.

Украйна използва химическите оръжия на Саддам Хюсеин

Истории за химически, биологични, радиологични и ядрени оръжия често се появяват в прокремълската дезинформация. Документирали сме много случаи, когато Украйна е обвинена в използване на тези оръжия срещу руските окупатори. Най-новата версия на историята с химическите оръжия гласи, че САЩ и Обединеното кралство са предоставили на Украйна токсични агенти от ерата на Саддам Хюсеин в Ирак, които е трябвало да унищожат там. Няма доказателства украинските военни да са използвали химически оръжия на Саддам или каквито и да било други химически оръжия. Съществуват обаче сериозни опасения, че Русия може да прибегне до използване на химически оръжия в Украйна. Кремълима история на проектиране на собствените си престъпления и намерения чрез дезинформация.

Мирната инициатива на Путин е „универсална рецепта“

От 2022 г. Русия твърди, че иска мир и край на конфликта, който тя започна. Кремълските предложения в това отношение неизменно изискват Украйна да се предаде и да приеме „териториалната реалност“, като отстъпи свои земи. Тази реалност обаче сега включва украински контрол върху част от територията на Русия в нейните международно признати граници от 1991 г., а именно – райони в Курска област. Без да се обезсърчат от това, верните на Кремъл медии за дезинформация продължават да прокарват неверни твърдения, че Русия иска мир и че мирните инициативи на Путин означават нещо. Руските бомбардировки срещу цивилни в Украйна доказват точно обратното.

Най-ново

Единична публикация

Избрани