Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стремим се към 2,5 на сто от БВП за отбрана догодина

[post-views]
Стремим се към 2,5 на сто от БВП за отбрана догодина

Заплатите във войската скачат с до 47% от 1 януари

Вече мислим за целта разходите за отбрана да бъдат на един устойчив във времето минимум, но поне 2,5 на сто (от брутния вътрешен продукт, БВП – б. р.). Това заяви преди дни пред БНР министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Амбицията ни е да се стремим към това ниво

още с бюджета за следващата година, уточни той.

Стремим се към 2,5 на сто от БВП за отбрана догодина
Очаква се предстоящото увеличение на заплатите на военнослужещите от 1 януари да се превърне в силен мотивиращ фактор за служба във войската

Необходимостта от увеличение на отбранителните разходи се вижда и от отчета за извършеното от Министерството на отбраната в рамките на мандата на първия служебен кабинет с министър-председател Димитър Главчев. Общо пет са приоритетите в работата на военното ведомство. Един от тях е успешното организиране и провеждане на изборите (за национален и европейски парламент – б. р.) на 9 юни за военнослужещите и цивилните служители на мисии и операции зад граница, както и за тези, носещи постоянно дежурство в страната. Друг приоритет беше успешното и в срок приключване на Стратегическия преглед на отбранителната политика. Резултатите бяха обобщени в проект на „Бяла книга за отбраната 2024”, представен в срок в Министерския съвет.

Приоритет беше продължаването на усилията за намаляване на некомплекта от военнослужещи, както и за превъоръжаване и модернизация.

По отношение на

намаляването на некомплекта от военнослужещи

превъоръжаването и модернизацията в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) бяха направени изменения и допълнения, с които базата за формиране на заплатите на военнослужещите се обвързва със средната работна заплата в страната. С промените, които Народното събрание прие, е предвидено от 1 януари 2025 г. базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност във войската да се определя всяка година на основата на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година.

Преди дни министърът на отбраната Атанас Запрянов посочи в писмен отговор до председателя на парламентарната Комисия по отбрана Христо Гаджев, че най-ниското основно месечно възнаграждение на военнослужещите от 1 януари 2025 г. ще бъде от 2300 лв. до 2370 лв. Основното месечно възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата – за офицери не по-малко от 1,2, а за офицерски кандидати, сержанти и войници – не по-малко от 1,0.

По данни от Националния статистически институт средната работна заплата за страната за второто тримесечие на 2024 г. възлиза на 2296 лв., посочва министърът в отговора си и допълва, че в МО се подготвят прогнозни разчети, според които от 1 януари 2025 г. размерите на основното месечно възнаграждение на военнослужещите, в съответствие със заеманата длъжност и присвоеното военно звание ще бъдат следните.

За войниците (матросите) – от 2300 лв. до 2370 лв.

със средно увеличение – 47%; за сержантите (старшините) – от 2395 лв. до 2485 лв., средно увеличение – 45%; за офицерските кандидати – от 2520 лв. до 2630 лв., средно увеличение – 40%; за младшите офицери от 2830 лв. до 2950 лв., средно увеличение – 30%; за старшите офицери – от З000 лв. до 4050 лв., средно увеличение – 27 %; за висшите офицери – от 4250 лв. до 6700 лв., средно увеличение – 27 %. Предвижда се окончателните размери на основните месечни възнаграждения за военнослужещите да се определят и обявят в акт на министъра на отбраната след обнародването на закона за републиканския бюджет за 2025 г. и други нормативни документи от Министерския съвет.

Запазихме ускореното темпо на превъоръжаване и модернизация, се казва вотчета. Със свое решение Народното събрание прие „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.”. Работата беше фокусирана върху придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба и на въоръжение и оборудване за тях; брегови противокорабни ракетни комплекси;

зенитно-ракетни комплекси със среден/голям обсег на действие

машини за повишаване на мобилността и защита на личния състав от Силите за специални операции; самолети Ф-16 Блок 70; бойни машини „Страйкър”; минни ловци за Военноморските сили. Извършена е модернизацията на 44 танка Т-72 и три машини за командване и управление МТ-ЛБ У.

Правителството получи подкрепата на Народното събрание с негови решения за придобиване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за борба с подводници на двата нови патрулни кораба, придобиване на боеприпаси за страйкърите, както и на система за противовъздушна отбрана със среден обсег IRIS-T по инициативата на Германия „Щит на европейското небе”.

С усилени темпове продължи цялостната модернизация на Трета авиационна база, се посчва в отчета. Реконструкцията на основната писта беше успешно завършена и самолетите МиГ-29 бяха пребазирани обратно, като възобновиха изпълнението на задачи по Air Policing и подготовка на летателния състав.

Четвъртият приоритет беше утвърждаването на страната ни като ефективен съюзник в НАТО и член на ЕС. Продължи и изграждането на способности за противодействие на дезинформацията и на националната устойчивост против хибридните заплахи, се посочва в отчета. България активно допринася за

укрепването на предното присъствие на Алианса в региона

като бяха продължени активните дейности за формирането на щаб на многонационалната дивизия на НАТО. Разработен бе Стратегически план за действие на въоръжените сили. Беше изготвен меморандум с Румъния за изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции. Правителството прие и решение за изпращане на сили и средства от ВМС за участие в Противоминната военноморска група в Черно море, в която действаме заедно с Румъния и Турция.

По петия си приоритет – продължаване на подкрепата за Украйна в изпълнение на решенията на Народното събрание, кабинетът действаше в дух на последователност и отговорност към защитата на националните интереси. Предоставянето на военна помощ на Украйна остана във фокуса на отбранителната политика. Създадени бяха предпоставки да се засили и разшири обхватът на тази помощ, съгласно решенията на парламента. В изпълнение на правителствено решение, в началото на юни Министерството на отбраната

предостави на Украйна допълнителна военно-техническа помощ

Продължи подготовката на нов значителен пакет с военна помощ, насочен към реалните нужди на украинските въоръжени сили, се казва още в отчета.

На информационния фронт

„Продължи изграждането на институционална устойчивост срещу външна намеса и информационно манипулиране. Информационният център на Министерството на отбраната, със своите Военен телевизионен канал и вестник „Българска армия”, приоритетно и ежедневно работиха по противодействие на дезинформацията. Стартира и процесът по разработване на Стратегия на Министерството на отбраната за стратегически комуникации”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани