Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО трябва да подкрепи Украйна и същевременно да укрепи собствената си отбрана, каза ръководителят на Военния комитет на НАТО

[post-views]
НАТО трябва да подкрепи Украйна и същевременно да укрепи собствената си отбрана, каза ръководителят на Военния комитет на НАТО

Победата в една съвременна война не разчита само на победите на бойното поле, но и на състоянието на икономиката, каза ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, цитиран от Укринформ. Той заяви това на конференция на Военния комитет на алианса, състояла се в Прага.

Съюзниците от НАТО трябва да подкрепят Украйна и същевременно да укрепят своята отбранителна система, допълни той.

„Военните власти на НАТО имат две големи задачи, с които трябва да се справят едновременно. Докато продължаваме и увеличаваме подкрепата си за Украйна, ние трябва също така да укрепим собствените си способности за сдържане и отбрана… Отговорността за свободата не лежи само на раменете на хората в униформа. За да успеем, се нуждаем от много по-голям производствен капацитет на отбранителната индустрия. Защото, макар че може би военните печелят битките, икономиката е тази, която печели войните“, заяви Бауер.

По думите му в момента НАТО разполага с 500 хил. военнослужещи във висока степен на готовност и са създадени Съюзнически сили за реагиране.

„Колкото повече координираме отбранителното си производство, толкова повече увеличаваме способностите си за сдържане“, каза Бауер.

Адмиралът подчерта, че икономическото сътрудничество е ключов фактор на Вашингтонския договор, подписан преди 75 години. И макар че неговият член 5 често е в центъра на вниманието, член 2 е също толкова важен, защото в либералните икономики по-голямата част от силата принадлежи на „пазара“.

Според Бауер е необходимо да се осъзнае, че просперитетът на едно демократично общество се основава на сигурността, гарантирана от НАТО.

Той подчерта необходимостта от премахване на бюрократичните бариери в системата за обществени поръчки в областта на отбраната и от засилване на сътрудничеството между правителствата на страните от НАТО и частния сектор за увеличаване на производството на отбранителни продукти.

Адмиралът припомни, че съюзниците от НАТО представляват 50% от световната икономическа мощ и 50% от световната военна мощ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани