Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Успешното приключване на втория етап на Националната научна програма „Сигурност и отбрана“ беше представено пред министъра на отбраната

[post-views]
Успешното приключване на втория етап на Националната научна програма „Сигурност и отбрана“ беше представено пред министъра на отбраната

Успешното приключване на втория етап на Националната научна програма „Сигурност и отбрана“ беше представено на работна среща в Министерството на отбраната днес, 16 септември.

По предложение на министъра на отбраната Атанас Запрянов в началото на срещата с минута мълчание беше почетена паметта на пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при самолетната катастрофа на 13 септември 2024 г.

Директорът на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ полковник доцент доктор Борислав Генов представи изпълнението на програмата и очерта основните предизвикателства пред участниците в нея: всички висши военни училища, два университета, Академията на МВР и Института по отбрана. Министър Атанас Запрянов предложи в следващия етап на програмата да се засили координацията по научните разработки с Министерството на иновациите и растежа, така че те да бъдат максимално съобразени и с националните приоритети. „Сред приоритетите на НАТО са иновациите и технологиите, предвид изострената среда за сигурност, в която се намираме“, посочи той. Участниците в срещата се обединиха около необходимостта от укрепване на сътрудничеството между науката, военната индустрия и министерствата в интерес на създаването на сигурна и устойчива среда за развитие. Министерството на отбраната ще подкрепи Министерството на образованието и науката при разработването на финансирането на следващия етап от програмата, увери министър Запрянов.

На представянето на резултатите от втория етап на програмата присъстваха заместник-министърът на отбраната Аделина Николова, както и представители на Министерството на образованието и науката, на Военната академия „Г. С. Раковски“, УниБИТ и др.

***

Целта на Националната научна програма „Сигурност и отбрана“ е да осигури сигурна и благоприятна среда за развитие на обществото и държавата чрез провеждане на координирани и целеви фундаментални и приложни научни изследвания в областта на сигурността и отбраната и създаване на устойчиво партньорство между включените научни и образователни организации в програмата за съвместно участие в национални и европейски международни изследователски мрежи, програми и проекти. Програмата е с продължителност 3 години – от май 2022 г. до декември 2025 г.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани