Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Успешно приключи участието на формирование от 1 група Специални сили от състава на СКСО в многонационалното учение „ОРИОН-24“ в Република Гърция

[post-views]
Успешно приключи участието на формирование от 1 група Специални сили от състава на СКСО в многонационалното учение „ОРИОН-24“ в Република Гърция

За поредна година формирование от Специалните сили на Българската армия взе участие в ежегодното многонационално учение  „ОРИОН-24“, организирано от Командване специална война на гръцките въоръжени сили и проведено с участието на сили и средства за специални операции от страната-домакин, Република Кипър, Италия, Северна Македония, Румъния, САЩ и Франция, както и военни наблюдатели от Австрия, Египет и Полша. Учението се състоя от 02.09 до 13.09.2024 г. и в него Съвместното командване на специалните операции (СКСО) участва с оператори и бойни бронирани машини от състава на 1 група Специални сили, дислоцирана в гарнизон София.

Снимки: Министерство на националната отбрана на Р Гърция, @e-Amyna и www.enikos.gr

По време на учението се планираха и проведоха специални операции в многонационален формат на ниво Компонентно командване за специални операции и тактически групи за специални операции, като паралелно с това се отработиха съвместни тренировки по тактико-специална, огнева, военномедицинска и инженерна подготовка и стоварване на операторите от специалните сили от различни типове въздухоплавателни платформи по различни способи, като се акцентира върху действията нощем.

По покана на командира на гръцкото Командване специална война генерал-лейтенант Прокопиос Мавраганис, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев присъства на деня за високопоставени гости на учението „ОРИОН-24“, който се проведе на 12.09 в област Западна Атика – военно летище Мегара – базата на създадената през 2022 г. Авиационна тактическа група за специални операции (SOATG) на Специалните сили на Гърция, както и в акваторията на залив Мегара и прилежащото въздушно пространство.

Участниците в учението демонстрираха пред заместник-министъра на националната отбрана, началника на Генералния щаб на националната отбрана и началниците на главните щабове на СВ, ВМС и ВВС на Гърция, посланици и други високопоставени гости, съвместни действия на сухопътна, морска и авиационна тактически групи за специални операции. Последователно бяха извършени разузнаване на зоната на операцията с безпилотен летателен апарат „HERON”;  инфилтрация от въздуха по парашутен способ с ръчно разтваряне на парашута и по способа „бързо въже“ от вертолети за специални операции ΝΗ-90; директни действия срещу обект на сушата с инфилтриране и бързо развръщане на щурмови групи с колесни машини „Polaris”, мотоциклети „Yamaha TT“ и със стоварване от военно-транспортни вертолети CH-47D „Чинук“ при оказване на непосредствена авиационна поддръжка от ударни и разузнавателно-ударни вертолети от армейската авиация; стоварване на товари от военнотранспортен самолет по парашутен способ; усилване на щурмовите групи с инфилтриране на резерв по парашутен способ и задействане на сили за бързо реагиране за противодействие на противника; амфибийни операции по овладяване на кораб на море и на обект на малък остров, чрез стоварване от борда на вертолети на бойни плувци и амфибийни групи с десантни лодки; демонстрация на действията на предни авионасочвачи (JTAC) за нанасяне на авиационни удари с високоточни оръжия от тактическата авиация; операция по бойно търсене и спасяване и авиомедицинска евакуация на летателни екипажи; ексфилтрация на операторите по способа „външен товар“ – SPIES (Special Patrol Insertion/Extraction System) и чрез прибиране на вода на десантните лодки на борда на вертолет CH-47D „Чинук“. Демонстрациите завършиха с парашутен скок с националните флагове на участващите в учението държави.

Ученията на Силите за специални операции на въоръжените сили на Гърция от типа „ОРИОН“ се провеждат ежегодно от 2018 г. и имат за цел повишаване на бойните способности и оперативната съвместимост при изпълнение на пълния спектър от специални операции по суша, въздух и вода от многонационални формирования от специалните сили на държави – съюзници и партньори на гръцките въоръжени сили, като същевременно насърчават взаимодействието и сътрудничеството между тях. Ученията „Орион“ се считат за отлична възможност за планиране и провеждане на специални операции в условия максимално близки до реалните, като подчертават решаващата роля на специалните сили при провеждането на операции в съвременна оперативна среда.

Източник: pr.skso

Най-ново

Единична публикация

Избрани