Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Украйна няма независима история – нейната фалшива история е антируското промиване на мозъци

[post-views]
ДЕЗИНФО: Украйна няма независима история – нейната фалшива история е антируското промиване на мозъци

Украйна няма независима история. Киевската хунта, контролирана от Запада, използва всяка възможност за антируско промиване на мозъци на обикновените украинци, за да оправдае необходимостта от войната с Русия до последния украинец. Украйна е фрагмент от някогашния процъфтяващ Съветски съюз – този фрагмент изобщо няма независима история; не е създал нищо, а само е рушил.

ОТГОВОР

Това е повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ, който отрича държавността на Украйна и поставя под въпрос нейната независимост. Отричането на това се превърна в мания за Путин в опита му да легитимира агресивната война. Това твърдение беше направено в контекста на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Украйна е призната от международното право като суверенна национална държава със собствен флаг, гражданство, език, демократично избрани президенти и парламент. Историята на Украйна датира от епохата на Киевска Рус през 9-13 век. Тогава Киев беше главен град, с който други околни градове-държави, включително Москва, бяха тясно свързани. Москва, както и някои други днешни руски градове са били управлявани, макар и частично, от Киев. Поради различни исторически причини значението на Киев намалява през вековете, Руската империя покорява Украйна и накрая я превръща в колония през 18 век.

В началото на 20 век, след разпадането на Руската империя и Австро-Унгарската империя, Украинската народна република провъзгласява независимост и се обединява със Западноукраинската народна република. Тази нова държава просъществува кратко и нова и напълно независима Украйна се появи на световната карта след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Самата Русия беше сред страните, които признаха суверенитета и независимостта на Украйна в нейните постсъветски граници.

В нарушение на международното право Русия нахлу в Украйна през 2014 г., като незаконно анексира полуостров Крим и подбужда сепаратистки бунт в някои части на Донецка и Луганска област. На 24 февруари 2022 г. Русия започна непредизвикана и неоправдана пълномащабна инвазия в Украйна. ЕС осъжда по възможно най-категоричен начин агресията на Русия срещу Украйна.

Прочетете подобни случаи на дезинформация, в които се твърди, че Украйна не е съществувала, няма и няма да съществува, че Украйна е създадена от СССР върху етнически руски земи и че държавността на Украйна е мит, нейната територия принадлежи на Русия.

https://euvsdisinfo.eu/report/ukraine-has-no-independent-history-its-fake-history-is-the-anti-russian-brainwashing

Превод – Стоил Рошкев

Най-ново

Единична публикация

Избрани