Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция ще продължи „разузнавателната дипломация“ за решаване на конфликтите в Газа и Украйна, заяви ръководителят на турската разузнавателна служба

[post-views]
Турция ще продължи "разузнавателната дипломация" за решаване на конфликтите в Газа и Украйна, заяви ръководителят на турската разузнавателна служба

Турция ще продължи разузнавателно-дипломатическите си усилия за слагане на край на смъртоносните нападения в ивицата Газа и руско-украинската война, заяви ръководителят на турската разузнавателна служба (МИТ) Ибрахим Калън, цитиран от в. „Хюриет дейли нюз“.

Говорейки на сесия на Конференцията за сигурност в Баку, проведена в Азербайджан на 14 и 15 септември, Калън подчерта спешната необходимост от установяване на примирие за спиране на враждебните действия в Газа, които са довели до смъртта на над 40 000 палестинци.

Той заяви, че постигането на траен мир може да бъде осъществено само чрез слагане на край на израелската окупация и прилагането на решение с две държави, посочват източници от сферата на сигурността.

Калън подчерта значението на създаването на независима палестинска държава, като отбеляза, че сигурността и свободата са фундаментални права на палестинския народ.

Той изтъкна също, че Турция ще продължи многостранната си разузнавателна дипломация, както публична, така и тайна, за разрешаване на конфликтите в Украйна и Газа.

Калън също така посочи, че решението на руско-украинската война трябва да включва създаването на нова архитектура на сигурността, основана на международното право.

По време на речта си на конференцията в Баку ръководителят на турското разузнаване подчерта и необходимостта от окончателно мирно споразумение между Армения и Азербайджан, за да се гарантира стабилността и развитието на Кавказ.

Той похвали усилията на Азербайджан за нормализиране на условията в Нагорни Карабах след отвоюването на региона от арменски контрол по време на 44-дневния конфликт през 2020 г.

По време на събитието Калън е участвал и в двустранни дискусии с различни международни партньори, по време на които са били обсъдени както регионални, така и глобални проблеми, според източници от сферата на сигурността, цитирани от „Хюриет дейли нюз“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани