Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Представителното знаме на Специалните сили на Българската армия се развя на връх Дамаванд в планината Елбурс, Иран

[post-views]
Представителното знаме на Специалните сили на Българската армия се развя на връх Дамаванд в планината Елбурс, Иран

Преди броени дни старши лейтенант Владислав Рангелов – заместник-командир на рота за комуникационна и информационна поддръжка в Съвместното командване на специалните операции (СКСО), се завърна от пътуване в Ислямска Република Иран, където изкачи най-високия връх Дамаванд (спящ стратовулкан) в Иран, близкия Изток и западна Азия.

От 31.08 до 07.09.2024 г., ст. лейт. Рангелов участва в българска експедиция, в състав от 13 човека и двама водачи за преодоляването на върха. Експедицията в планината Елбурс е продължила 4 дни, с изкачвания на различна надморска височина, като самия връх Дамаванд се намира на 5610 метра. Атакуването на първенеца на Иран е започнало на 04.09.2024 г. в 04.00 часа местно време от базов лагер в хижа Баргах-е Севом, който се намира на 4200 м.н.в. и е продължило около 8 часа, като на същия ден в 12.30 часа върхът е покорен.

Въпреки сярните изригвания със силна и задушлива миризма и разредения кислород, ст. лейт. Рангелов вади от раницата си представителното знаме на СКСО и запечатва в снимков материал незабравимия момент.

Източник: pr.skso

Най-ново

Единична публикация

Избрани