Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шампионската лига започна със зрелищни сблъсъци и много голове

[post-views]
Първият кръг от новия формат в Шампионска лига приключи с вълнуващи срещи

Байерн (Мюнхен) унижи Динамо (Загреб) с 9:2 в първия мач за двата тима от новия формат на Шампионската лига и една от най-резултатните срещи в цялата история на турнира. Хари Кейн вкара цели 4 гола за баварците, като реализира хеттрик от дузпи (20′-д, 58′, 73-д. 78′-д), на два пъти точен бе и Майкъл Олисе (38′, 61′), а още попадения за тима на Венсан Компани добавиха и Рафаел Герейро (34′), Льорой Сане (85′) и Леон Горетцка (90+2′). Срещата премина изцяло под диктовката на Байерн, който се пропука единствено в началото на втората част, когато Динамо релизира два гола чрез Бруно Петкович (49′) и само две минути по-късно чрез Такуя Огивара (51′), като с тези попадения резултатът стана 3:2. Това обаче сякаш само ядоса германците, които после разнебитиха съперника си в двубой, останал за историята с куп рекорди.

Ливърпул започна успешно участието си в новия формат на Шампионската лига, след като надигра категорично и победи с 3:1 Милан като гост в поредното издание на това класическо съперничество. Домакините стартираха добре и поведоха с гол на Кристиан Пулишич още в третата минута. След първия 1/4 час обаче Ливърпул все инициативата и не я пусна до самия край. Гостите стигнаха до пълен обрат още до почивката след голове на двамата си централни бранители Ибрахима Конате (23′) и Вирджил ван Дайк (41′). На два пъти пък гредите спираха Мохамед Салах. Доминик Собослай оформи крайния резултат в 67-ата минута.

Ювентус започна отлично своята кампания в обновената в нов формат Шампионска лига и надделя категорично с 3:0 над ПСВ Айндховен. Възпитаниците на Тиаго Мота не започнаха по най-добрия начин, макар да изглеждаха доста опасни в бързите си преливания в атака. В крайна сметка те взеха солидна преднина само в рамките на шест минути в средата на първата част, когато Кенан Йълдъз (21’) и Уестън Маккени (27’) се разписаха. Николас Гонсалес (52’) сложи точка на спора в началото на второто полувреме, а крайният резултат бе оформен от Исмаел Сайбари (90’) в добавеното време с почетното попадение за нидерландския шампион.

Астън Вила спечели първата си победа в европейския елит след 41 годишно чакане. Това се случи, след като носителят на КЕШ от 1982-ра година спечели с 3:0 гостуването си на Йънг Бойс в своя дебют в Шампионската лига. Тимът на Унай Емери игра много убедително и уверено и напълно заслужено спечели с голове на Юри Тилеманс (27′), Джейкъб Рамзи (38′) и Амаду Онана (86′). Бирмингамци отбелязаха още две попадения, които бяха отменени от българския съдия Георги Кабаков след намесата на ВАР заради игра с ръка. Следващият двубой на Астън Вила в ШЛ е домакинство на Байерн (Мюнхен).

Отборът на Реал Мадрид победи тима на Щутгарт с 3:1 в мач от 1-вия кръг на основната схема на Шампионската лига. Домакините поведоха чрез Килиан Мбапе (46′), който вкара първия си гол за „кралете“ в „турнира на богатите“, а гостите израниха след попадение на Дениз Ундав (68′). Антонио Рюдигер (83′) върна преднината за „белия балет“, а детето чудо Ендрик (90’+5′) оформи крайния резултат.

Спортинг (Лисабон) започна успешно участието си в новия сезон на Шампионската лига. Португалският гранд се наложи с 2:0 над Лил на своя „Жозе Алваладе“ с попадения на Виктор Гьокереш (38) и Дзено Дебаст (65). За победата на домакините помогна и фактът, че съперникът им игра с човек по-малко от 40-ата минута, когато Анхел Гомеш получи втори жълт и червен картон.

Най-ново

Единична публикация

Избрани