Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг предупреди европейците и американците да не се поддават на изкушенията на изолационизма

[post-views]
Столтенберг предупреди европейците и американците да не се поддават на изкушенията на изолационизма

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг планира да предупреди европейците и американците да не се поддават на изкушенията на изолационизма, в прощалната си реч, която ще произнесе по-късно днес – няколко дни преди да напусне поста, предаде Франс прес.

След 10 години начело на организацията бившият норвежки премиер ще се оттегли на 1 октомври, за да бъде заменен от друг бивш премиер- нидерландеца Марк Рюте.

„И от двете страни на Атлантическия океан се надигнаха гласове, призоваващи Америка и Европа да поемат по различни пътища (…) Изолационизмът няма да гарантира ничия сигурност“, очаква се да заяви Столтенберг в речта си, откъси от която бяха публикувани от НАТО.

„Съсредоточаването върху краткосрочните национални интереси за сметка на дългосрочното сътрудничество няма да ни е полезно“, предупреждава още той.

Кандидат-президентът Доналд Тръмп, от Републиканската партия многократно е обвинявал европейските си съюзници, че са „неизправни платци“, като дори стигна дотам, че ги заплаши да ги изостави в случай на руска атака, ако не допринасят достатъчно за финансирането на алианса, отбелязва АФП.

„Значението на Атлантическия съюз е поставено под въпрос. Той е разглеждан като разединен, остарял, изпаднал в мозъчна смърт. Реалността обаче е, че НАТО е силна, единна и важна от когато и да било“, очаква се да заяви Столтенберг в последната си реч като генерален секретар на организацията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани