Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Фон дер Лайен намеква, че Русия е хвърлила ядрени бомби над Хирошима и Нагасаки

[post-views]
ДЕЗИНФО: Фон дер Лайен намеква, че Русия е хвърлила ядрени бомби над Хирошима и Нагасаки

От устата на западните политици редовно излизат неясни и странни обвинения срещу Русия по начин, който надхвърля всички разумни граници и често изглеждат наивни и смешни. Например председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не се смути през септември 2023 г., на 78-ата годишнина от бомбардировката на японските градове Хирошима и Нагасаки с две ядрени бомби от САЩ, да обвини Русия, че заплашва да използва „отново ядрено оръжие“. По този начин фон дер Лайен имплицитно обвини Русия, че е хвърлила две ядрени бомби върху Япония. Японците мълчаха. Както обикновено, никой от техните политици не говори за факта, че първата ядрена бомбардировка от този вид в историята е извършена от Съединените щати и се задоволяват с израза „ядрена бомбардировка“, лишен от извършителя на това престъпление, което отне живота на близо 300 000 техни граждани.

ОТГОВОР

Твърдението, че Урсула фон дер Лайен намеква, че Русия е хвърлила ядрени бомби върху Япония, е сериозно изкривяване на реалността. По време на речта си в Япония през септември 2023 г. Урсула фон дер Лайен направи ясна препратка към настоящите заплахи на Русия да използва ядрени оръжия в контекста на нейната агресия срещу Украйна. В нито един момент тя не намекна, че Русия е отговорна за атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. Можете да прочетете пълното й изказване тук:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_23_4539

В днешния свят най-вероятната ядрена заплаха идва от Русия. Урсула фон дер Лайен просто се обърна към многократното твърдение на руски официални лица за възможността за използване на ядрени оръжия, което според нея предизвиква спомени за опустошението, причинено от ядрени оръжия в Япония.

Освен това твърдението, че Япония и Европа са пренебрегнали отговорността на САЩ за бомбардировките през 1945 г., също е подвеждащо. Историята е кристално ясна за това. Въпреки че имаше известен дебат относно ролята на атомните бомби за прекратяването на войната и дали е било „необходимо зло“, за да се спасят дори повече животи, отколкото се твърди, не е имало никакви опити да се опита да се обвини друга държава за изоставянето бомби.

Вижте подобни случаи: Япония обвинява Русия, че бомбардира Хирошима и Нагасаки, а тайното учение на НАТО Steadfast Noon 2021 цели да превърне Европа в Хирошима.

https://euvsdisinfo.eu/report/von-der-leyen-implies-that-russia-dropped-nuclear-bombs-on-hiroshima-and-nagasaki

Превод – Стоил Рошкев

Най-ново

Единична публикация

Избрани