Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Участваме в изграждането на „Европейски небесен щит“

[post-views]
Участваме в изграждането на „Европейски небесен щит“

В началото на септември в Германия официално бе оповестено, че на Бундесвера ще бъде доставена първата система за противовъздушна отбрана със среден обсег IRIS-T SLM, местно производство. Системата IRIS-T SLM е създадена за защита срещу самолети, крилати ракети и дронове. Има обхват до 40 км. Може да прехваща и унищожава връхлитащи едновременно до 12 заплахи от въздуха на 100 процента, а в някои случаи и повече.

IRIS-T SLM ще бъде част от инициативата „Европейски небесен щит“ (European Sky Shield Initiative). През октомври 2022 г. 15 държави членки на НАТО, включително и България, подписаха декларация за присъединяване към инициативата „Европейски небесен щит“, ръководена от Германия. Това включва съвместно възлагане на обществени поръчки за системи за противовъздушна отбрана.

„Небесен щит“ е проект за изграждане на наземна интегрирана европейска система за противовъздушна отбрана, която има капацитет и за противоракетна отбрана, считано от юли 2024 г. В инициативата вече участват 22 европейски държави, включително и Швейцария.
Батареята IRIS-T включва няколко вида оборудване за осигуряване на пълен набор отбранителни способности. Това означава повече пускови установки, всяка от които може да изстрелва няколко ракети, командно-контролен пункт, както и транспортни средства за логистика и поддръжка. Системата е проектирана да бъде много мобилна и да позволява бързо развръщане. Ракетата IRIS-T има дължина 2,94 м, диаметър 127 мм и тегло около 90 кг. Ракетата IRIS-T SL е с диаметър 152 мм.
Максималната скорост на IRIS-T е Мах 3 и може да поразява цели на разстояние до 25 км. Ракетата е оборудвана и с осколочно-фугасна бойна глава с тегло 11,4 кг, което я прави много ефективна срещу широк спектър от въздушни заплахи.

Системата IRIS-T използва няколко вида радари за откриване, проследяване и поразяване на цели. Това включва 3D радари за наблюдение, осигуряващи пълна ситуационна осведоменост чрез сканиране на въздушното пространство, както и радари за управление на огъня, които насочват ракетата към целта. Интегрирането на различни типове радари гарантира, че системата може да работи ефективно в различни среди и срещу различни видове заплахи. IRIS-T е ракета с инфрачервена система за самонасочване, със среден обсег, която e в два варианта – „въздух – въздух“ и „земя – въздух“.

Първоначално ракетата IRIS-T се произвежда само във вариант „въздух – въздух“. Вариантите на системата за противовъздушна отбрана се появяват по-късно. Системата IRIS-T SLS с малък обсег е пуснат на въоръжение през 2015 г., а IRIS-T SLM със среден обсег е въведен на въоръжение през 2022 г.

Една батарея IRIS-T SLM е доставена от Германия на Украйна. Тя се състои от три монтирани на камиони пускови установки, носещи по осем ракети с обсег до 40 километра и отделна командна машина, която може да бъде разположена на разстояние до 20 километра. Командният пункт контролира множество радари и е в състояние да изстрелва и проследява всичките 24 ракети едновременно. Зенитната система IRIS-T SLM може да противодейства на ракети земя-въздух и крилати ракети, включително нисколетящи, стелт ракети. Системата работи с наземния многофункционален радар CEAFAR GBMMR, който е основното средство за откриване на въздушни обекти. Тя може да работи и с немския радар TRML-4D (Hensoldt), който открива въздушни цели на разстояние до 250 км. Освен това системата е оборудвана със собствена радарна станция, поради което може да действа изолирано и самостоятелно.

Безпилотна летателна система вижда от разстояние пет километра

Дронът „Акула“ се изстрелва от катапулт

Украинската отбранителна индустрия разработи нов безпилотен летателен апарат, непосредствено след руската инвазия през 2022 г. Конструкторите заявиха, че новият дрон, наречен „Shark (Акула)“ е устойчив на електронна война. Времето за работа по тази безпилотна летателна система от проектирането до първия изпитателен полет е по-малко от половин година. Наред с другите неща дронът „Shark“ е оборудван със сигурна криптирана комуникация и камера с 30-кратно оптично увеличение и допълнително цифрово увеличение. Предназначен е за наблюдение и разузнаване. Може да навлезе на дистанция до 60 км в тила на противника и да наблюдава обекти, намиращи се на земята на разстояние 5 км от него.
С обхват до 80 км и полетно време до 4 часа „Shark“ е безценен за разузнаването. Чрез контрастно и стабилно изображение осигурява ясна идентификация и разпознаване на обекти от голяма надморска височина и насочване на артилерийски и ракетни системи. Освен това предоставя достатъчно време за вземане на решения и корекции, което го прави много ефективен. Максималната му скорост е 130 км в час, крейсерската – 75 км в час. Размахът на крилата му е 3,4 метра.

Противотанковата пушка „Карл Густаф“

Противотанкова пушка стреля със седем вида боеприпаси

Корпусът на морската пехота на САЩ започна да получава нова преносима ракетна установка, еднакво ефективна на бойното поле и в градска среда. Системата M3A1 на практика е многоцелева противотанкова и противопехотна оръжейна система, която работи със седем вида боеприпаси. Тя е презареждаща се ракетна система без откат, предназначена да допълни съществуващите възможности на ракетите, които се изстрелват от рамо. В своя клас това е оръжие с голям обсег, което може да унищожава бронирани машини, масивни сгради, бункери и укрепления.
Системата се състои от шведската безоткатна пушка M3A1 „Карл Густаф“, устройство за управления на огъня и резервен рефлексен мерник, който морските пехотинци могат да използват, ако основната оптика се повреди. Изстрелва осветителни и димни снаряди. Управляемият боеприпас „Карл Густаф“ може точно да поразява неподвижни или движещи се цели на разстояние до 2000 метра.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани