Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Тад Кларк: Ключът към успеха е да поддържаме силите и да изграждаме лидери

[post-views]
Бригаден генерал Тад Кларк: Ключът към успеха е да поддържаме силите и да изграждаме лидери

Миналата година бяхме домакини на български авиатори и заедно обсъдихме тактики, техники и процедури за поддръжка на Ф-16, каза командирът на 31-во авиокрило на САЩ  – Авиано 

– Бригаден генерал Кларк, това не е първото ви посещение в България. Само преди 2 месеца бяхте тук на международното учение Thracian Viper 2024. Какви са вашите впечатления и как оценявате съвместната си работа с българските ВВС?

– Беше невероятно да наблюдаваме как нашите нации работят в тясно сътрудничество по време на учението Thracian Viper 2024. Когато всички участваме в учения като Thracian Viper, това увеличава способността на колектива ни да си сътрудничим и да действаме в съвместна среда с висок интензитет, подобрявайки готовността и оперативната съвместимост. Очакваме с нетърпение по-нататъшно интегриране с нашите партньори от българските ВВС в бъдеще. Забавен факт, аз също бях тук в Трета авиобаза през 2007 г. за авиошоу, 3 години, след като България стана ценен член на Алианса на НАТО, и е прекрасно да се върна.

– Не за първи път американски пилоти и бойни самолети тренират заедно с българските си колеги. Взаимна ли е ползата от тези обучения?

– Абсолютно, не можем да се борим сами, нито да възпираме сами. Дълбоките, трайни взаимоотношения с нашите съюзници и партньори са това, което ни позволява да успеем и ни отличава от нашите конкуренти. Обучението помежду ни дава възможност да разберем как работят взаимно чрез увеличаване на сътрудничеството, подобряване на оперативната съвместимост и изграждане на капацитет на партньорската нация, така че да можем бързо да работим заедно, когато е необходима подкрепа.

– Съвместните тренировки с българските ВВС вече са традиция. В тяхната история е дислоцирането на цялата база Авиано през 2006 г. в Граф Игнатиево поради основен ремонт. Сега подобна ситуация има и в нашата авиобаза. Какъв колегиален съвет бихте дали на българските пилоти?

– Не съм в позиция да давам съвети на моите забележителни партньори и приятели от българските Военновъздушни сили, но бих казал, че ключът към успешните военни операции е способността да поддържаме силите, както и да изграждаме бъдещи лидери, за да гарантираме всички наши военнослужещи да са винаги готови през идните години.

– Авиобаза „Граф Игнатиево“ се готви да приеме първите изтребители Ф-16 Блок 70 през следващата година. Смятате ли, че българските пилоти и поддържащи са мотивирани и готови да приемат това ново предизвикателство?

– Мисля, че пилотите и специалистите по поддръжката са много развълнувани и изключително мотивирани да работят и да летят с Ф-16. Ангажирахме специален екип за поддръжка, който да се съсредоточи върху обучението заедно през последните девет месеца с екипа за поддръжка на българските ВВС. Ще продължим да го правим, за да увеличим устойчивостта и готовността на целия въздушен флот.

Освен това миналата година бяхме домакини на нашите партньори от българските ВВС в Авиано за опознавателна обиколка на нашите Ф-16, за да обсъдим тактики, техники и процедури за поддръжка на Ф-16. Усъвършенстваната технология, гъвкавостта и адаптивността на Ф-16 го правят по-подходящ избор за развиващите се изисквания на съвременната война и ние сме развълнувани да видим друга нация – партньор на НАТО, да ги придобие.

– Какви пожелания бихте отправили към българските си колеги?

– Голяма чест е да тренираме с нашите български колеги, за да създадем въздействащи взаимоотношения, така че да станем нещо повече от партньори, но да станем доверени приятели. Именно доверието, приятелството и солидарността правят 32-членния алианс на НАТО най-готов и способен да възпира агресията в европейската зона на отговорност срещу всеки противник.

Най-ново

Единична публикация

Избрани