Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Валери Лютов – 50 години смях под пагон

[post-views]
Валери Лютов – 50 години смях под пагон

Точно преди 50 години художникът Валери Лютов публикува в тогавашния вестник „Народна армия” първата си карикатура. Неотдавна той ни посети в редакцията. Донесе копие на същата тази карикатура и оригиналния брой на воения вестник, който е с дата 27 януари 1973 г. – събота, брой 7509.

Валери Лютов е добре познато име във Военната академия „Г.С. Раковски”. Сътрудничил е и на военния вестник.

От 1984 до 2009 г. – 26 години там той е човекът оркестър – не само художник, а както сам си признава: фотограф, управител на киносалон, осветител, озвучител, материално отговорно лице, куриер, хамалин. Ако добавим и двете години военна служба – в плевенската школа и в ракетното поделение на Самоков, му се събират 28 години, отдадени на армията. Завършил е Художествена гимназия, след това постъпва във Великотърновския университет и през 1980 г. се дипломира със специалност „Скулптура”. Три години учителства, а след това постъпва във Военната академия.
Карикатурите на Лютов са разпознаваеми. Те са с тънко чувство за хумор, елегантен ракурс и много ясно и оригинално послание. Той владее изкуството с лекотата на професионалист, отдал се изцяло на карикатурата.

Валери Лютов владее изкуството с лекотата на професионалист, отдал се изцяло на карикатурата

„Винаги ме е спасявало чувството ми за хумор. Ако не беше увлечението по рисуването на карикатури, отдавна да съм взел жълта книжка” се смее авторът, когото лесно можем да определим и като „военен карикатурист”.

Шест години, преди да събере стаж за пенсия, го съкращават. Пълен е със случки от едновремешния си армейски делник. Не всичко е било смешно, но неговият поглед придава очарование и блясък на уж обикновените случвания в живота.

По случай 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов Лютов беше сред гостите за празненствата в Свищов – Градската художествена галерия събра експозиция от 39 негови карикатури, посветени на големия писател. Изложбата му редом с детските рисунки от конкурс по творби на Щастливеца събраха много овации.

Най-ново

Единична публикация

Избрани