Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мирният план на Тръмп – като този на Путин

[post-views]
Доналд Тръмп каза, че украинският президент Зеленски иска демократите да спечелят президентските избори в САЩ

Мога да спра войната между Русия и Украйна за 24 часа! Това гръмко изказване на Доналд Тръмп е от началото на 2023 г., но зад него не стоеше никаква конкретика. През този месец кандидатът за вицепрезидент на САЩ Джей Ди Ванс разкри детайли от замисъла на своя шеф и стана ясно, че мирният план на Тръмп е почти същият като този на Путин.

Украйна трябва да се откаже от вече окупираните от руснаците територии, а също и от суверенитета си в областта на външната политика, като се задължи да не влиза в НАТО. За плащане на репарации от страна на Русия или пък за запазване на санкциите срещу нея тандемът Тръмп–Ванс не обелва и дума. Става ясно само, че за икономическото възстановяване на Украйна трябвало да плати Германия. А какво мислят украинските власти за евентуалните мирни преговори Тръмп не се интересува. По отношение на арогантността към по-малките държави Тръмп и Путин са политически братя близнаци. Единствената разлика между плановете на Путин и Тръмп е, че първият иска Украйна да му предаде и неокупираните от руснаците части от Донецка, Херсонска и Запрожка област, докато Тръмп великодушно предлага буферна зона около сегашната линия на фронта.

Ясно е, че ако Тръмп спечели изборите, край на войната в Украйна няма да има. Впрочем при победа на Камала Харис сраженията между руснаци и украинци също няма да спрат, но поне необходимостта от военна помощ за Киев ще бъде ясно осъзната и артикулирана от Вашингтон.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани