Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 5000 ранени след експлозии на пейджъри в ръцете на „Хизбула“

[post-views]
Над 5000 ранени след експлозии на пейджъри в ръцете на „Хизбула“

До над 5000 нарасна броят на жертвите на експлозии на комуникационни устройства – пейджъри и уоки-токита, използвани от представители на „Хизбула“ в Ливан. Взривовете са станали в два поредни дни, на 17 и 18 септември Южен Ливан и в южни предградия на столицата Бейрут, които са бастион на подкрепяното от Ливан шиитско движение. В първия ден са убити 12 души и са ранени между 2750 и 2800 души. Над 3000 пейджъра са се взривили във вторник между 15,30 ч. и 16,30 ч. Експлозиите са били задействани от съобщение, което е приличало на послание от ръководството на „Хизбула”.

Поне един от взривовете е отекнал близо до погребение, организирано от „Хизбула“ за хора, загинали вчера, когато хиляди пейджъри, използвани от групировката, експлодираха на различни места в Ливан. Този вид устройства отдавна са заменени от мобилни телефони в повечето части на света, но все още се използват на много места, като например болници. Членовете на „Хизбула“ също ги използват вместо телефони.

Фирма, регистрирана в България, е организирала доставката от Тайван и последвалата продажба на заредените с експлозиви пейджъри на ливанската групировка „Хизбула“, твърдят източници на унгарската електронна медия Telex.

Компанията Norta Global Ltd., базирана в София, е собственост на норвежко физическо лице. Подобно на унгарската фирма BAC Consulting Ltd., която също бе замесена в скандала, тя е регистрирана към централен доставчик на услуги. На адреса на доставчика има регистрирани общо 196 компании. Norta Global Ltd. е основана през април 2022 г. На хартия се занимава с управление на проекти, но се предполага, че не произвежда нищо.

Именно базираната в София компания е тази, закупила пейджърите, които впоследствие са продадени на „Хизбула“. В официално съобщение, цитирано от Нова телевизия обаче българската Държавна агенция „Национална сигурност“ заявява, че през територията на България не са реализирани митнически операции с визираните стоки. ДАНС извършва съвместни проверки с Националната агенция по приходите и Министерството на вътрешните работи по отношение на съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация „Хизбула“.

„Според водещи международни вестници хилядите пейджъри, поръчани от ливанската терористична организация „Хизбула“, вероятно са били модифицирани по време на транзита – всеки един от тях вероятно е бил оборудван с малко взривно устройство и механизъм за задействането му“, обобщава Telex.

Израелската шпионска агенция „Мосад“ е успяла да постави експлозиви в 5000 пейджъра, внесени от ливанската групировка „Хизбула” няколко месеца преди смъртоносните взривове във вторник. Това заявил пред „Ройтерс“ високопоставен източник от ливанските служби за сигурност. „Мосад“ инжектира платка вътре в устройството, която има експлозивен материал и може да получава команда. Много е трудно да го откриете по какъвто и да е начин”, обяснява източник на „Ройтерс“.
Представител на „Хизбула”, пожелал анонимност, каза, че детонацията е „най-големият пробив в сигурността” на групировката след избухването на конфликта в Газа между Израел и „Хамас“. „Това може да се нарече най-големият провал на контраразузнаването, който „Хизбула” е преживявала от десетилетия”, каза и Джонатан Паникоф, бивш заместник-офицер от националното разузнаване на правителството на САЩ за Близкия изток.

„Хизбула” се зарече да отмъсти на Израел, който до момента не е коментирал експлозиите.
„Дори атаките, изглежда, да са били целенасочени, те нанесоха безразборни странични щети върху цивилни, включително деца.“ Това се казва в разпространено изявление на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. След експлозиите той се обадил на ливанския външен министър Абдала Бу Хабиб. Дипломат номер 1 на Европа бил информиран, че в резултат на взривовете болниците в Ливан били пред колапс.

Най-ново

Единична публикация

Избрани