Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Гено Игнатов: Против съм да се играе със страховете на хората

[post-views]
Полковник Гено Игнатов: Против съм да се играе със страховете на хората

Нов европейски център на НАТО ни дава 24-часов достъп до данни за мониторинг и контрол и контрол, казва началникът на Центъра за радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка и главен еколог на БА

–        Трудно ли е да сте главен еколог на Българската армия в ситуация пълна с възможни изненади – войната в Украйна, обстрел на ядрени централи, взривяване на язовирни стени и възможно замърсяване на Черно море?

–        „Където има война там няма екология“. Сигурно сте чували това твърдение. Да, но минимизирането на последствията или тяхното пълно ликвидиране след военния конфликт е от изключително важно значение за продължаване на живота. Широк екип от специалисти се събра миналата година и разработи Стратегия за подготовка на Въоръжените сили за измененията на климата, която бе утвърдена от министъра на отбраната и сега се изпълнява. Целта на адаптирането на Въоръжените сили (ВС) към изменението на климата е да гарантира, че те са подготвени да се справят със задачите в условията на настъпващите климатични промени. Същевременно военната ефективност при изпълнение на основните задачи на ВС остава приоритет №1.

На последния сбор на експерт-еколозите на видовете ВС обсъдихме, къде трябва да се насочват и координират усилията за адаптиране към различните последици от измененията на климата, както и необходимостта от дейности на БА за постигане целите на Европейския зелен пакт. Уточнихме, че първите действия, които следва да се предприемат, са повишаване на енергийната ефективност чрез изграждане на източници на възобновяема енергия. Пример е Военната академия, която на покрива си използва фотоволтаици. Строителството на нови сгради и санирането на стари, газифицирането са също част от тези мерки. Усилията трябва да бъдат насочени и към намаляване на интензивността на въглеродния отпечатък чрез закупуване на нова автомобилна техника, реализиране на проекти за модернизация на армията, участие в гасене на пожари и овладяване и преодоляване на последствията от бедствия и аварии.

Ситуацията в света действително е пълна с много изненади, като все по-висок става интензитетът на възникване на радиологични инциденти и такива с изтичане на токсични химически вещества (ТХВ). За капак идва и войната в Украйна. Напрежението около Чернобилската, след това Запорожката, а сега и около Курската АЕЦ ни подсказва категорично, че не трябва да игнорираме тези заплахи.

–        Какво показват резултатите – в каква степен се оправдават опасенията за въздействие на околната среда или страхът е по-голям от реалността?

–        Една от задачите на Центъра за наблюдение, контрол на ядрената, химическата, биологическата и екологична обстановка (ЦНК на РХБ и ЕО), подчинен на Съвместното командване на силите, е чрез автоматизираната информационна система (АИС) „Преслав“ в денонощен режим на работа да извършва анализ и обработкана актуалната информация, постъпила от постовете за ядрено химическо и биологическо наблюдение на БА, както и от други центрове за наблюдение и контрол. Обобщената информация се докладва на Военния команден център на СКС и в Щаба на отбраната. Главната цел е при възникване на опасност своевременно да се предупредят застрашени части от цивилното население и от личния състав на БА.

Периодично извършваме анализ от взети проби на морска вода от цялата акватория на Черно море. Засега нямаме данни за замърсяване и също така имаме връзка с РИОСВ във Варна и Бургас, така че там няма проблеми. Винаги съм бил против това да се играе със страховете на хората и да се всява паника. Напрежение има, но обстановката се следи денонощно.

Министерството на отбраната с помощта на колеги от Агенцията за ядрено регулиране разработи модел за действие при възникване на тежка ядрена авария във всички централи на Украйна, като се концентрирахме върху тези, които са най-близко разположени до нас. Специално внимание бе обърнато на Запорожката атомна електроцентрала. Набелязаха се мерки, които следва да бъдат предприети при възникване на опасност за цивилното население при трансграничен пренос на радиоактивни частици. По време на денонощните дежурства на АИС „Преслав“ също не сме констатирали повишаване на радиационния фон на територията на страната.

–        Един от силните мотивационни стимули е модернизацията с нова техника. Какво получихте за тази година и какви са плановете за следващата?

–        Миналата година получихме 5-годишен лиценз за софтуерния продукт СBRN Аnalyses, за който платихме 2,8 млн. лв. Той е от изключителна важност, защото без него ние сме оперативно несъвместими с другите центрове на Алианса.Тази година получихме съвременни прибори за химическо и биологическо разузнаване, като наши специалисти преминаха обучение с тях и те вече ще може да бъдат използвани при водене на ядрено, химическо и биологическо разузнаване. Усилията са насочени към придобиване на нова машина за ЯХБР. Проектът е труден и скъп, но без нова техника, адекватна на съвременните заплахи, не можем да продължим напред.

–        Планира се създаването на общ център за наблюдение, разузнаване и прогнозиране. Как ще участваме в него?

–        Международният център за наблюдение и контрол, който се предвиждаше да започне работа през май 2025 г., ще се отложи с няколко месеца. Ние подготвяме двама души за участие в този център, в който ще участват 18 държави от НАТО. Правят се срещи със специалисти от различните държави. Имаме готовност за участие, защото той е от изключителна важност за нас. Както се казва, ще черпим вода от извора. Най-новите тенденции, новите концепции по ЯХБЗ, всички нови документи ще бъдат приложени там и ние ще имаме пряк достъп до тях. Постоянният достъп до постъпващите в Центъра данни ще ни дадат възможност да водим непрекъснато наблюдение и да осъществяваме контрол на фактическата обстановка на територията на страните от Алианса.

–        Какво казвате на младите, които прекрачват за първи път вратите на формированието? Какво ги съветвате, за да им хареса и да дадат най-доброто от себе си?

–        Засягате един от най-важните въпроси – за кадрите. Хората са най-голямото богатство, което имаме.Щастлив съм, че при нас нещата се развиват в положителна посока. През 3 месеца в СКС се правят конкурси за кадрови войници. Със самото си присъствие те са като свеж въздух и мощна вълна за цялото формирование. Променят климата, внасят живот и настроение навсякъде. Ще дам пример с едно от подразделенията в Центъра. То е само от „младежи“ и средната възраст е 22 години. Току-що от Военния университет пристигна лейтенант Анелия Михайлова, от доста време не сме имали нови попълнени на офицери от Военния университет. Тя пое подразделението като командир и стана естествен лидер на групата. Мотивацията е първо да им обясним и нагледно покажем важността на това, което правят. А какво по-значимо има от това със своите действия да предотвратяваш човешки жертви и разрушения? Радвам се, че голяма част от тях виждат бъдещото си развитие именно тук. Важно е преди новите кадри да влязат при нас и подборът да е качествен. Не бива единственият мотив на някои от кандидатите да са безизходицата и парите. Ако е така, взаимната ни работа няма да е ефективна. Имаме необходимост от амбициозни и образовани хора, защото работата ни е специфична и с много изисквания. Мотивираме ги като се стремим да им покажем, колко е важно това, което правим за хората. Правим тийм билдинги, това е нашето ново поколение и ние трябва да се адаптираме към тях и да им показваме положителните страни на военната служба. Важно е и решеннието да бъдат вдигнати заплатите от 2025 г., редица придобивки в социалната програма също са добър стимул. За мен това са подходите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани