Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев: Днес се разделяме с двама достойни летци

[post-views]
Румен Радев: Днес се разделяме с двама достойни летци

Президентът призова спекулациите около смъртта на двамата пилоти да бъдат прекратени.

„Днес се разделяме с двама достойни летци, които посветиха живота си на българската военна авиация. Искам да изразя съболезнование към семейството, близките и колегите им и да призова да се престане със спекулациите, преди да бъде потвърдена официална информация“. Това каза президентът Румен Радев след поклонението на двамата пилоти от авиобазата в Долна Митрополия.

С военен ритуал в авиобазата в Долна Митрополия, бе отдадена последна почит към подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, които загинаха на 13 септември, изпълнявайки служебния си дълг.

Още от ранна сутрин в базата започнаха да пристигат пилоти от всички военни летища в страната, облечени в своите зелени пилотски гащеризони, за да се простят със своите колеги. В Долна Митрополия пристигнаха и президентът Румен Радев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, военнослужещи и близки на загиналите.

„Загубихме двама достойни млади хора, високоподготвени офицери от Българската армия. Ще помним тяхната сила на духа и любовта им към бойната авиация. Даваме дума да пазим спомена за тях и да подкрепяме семействата им! Ще ни липсват – верни приятели и колеги!“, се казва в съболезнователното писмо на министъра на отбраната Атанас Запрянов.

„Вашите най-близки хора посветиха живота си на благородната кауза за гарантиране на сигурността и отбраната на България! Затова ние – в Българската армия, винаги ще помним имената и ще почитаме паметта им.“  С тези думи се обърна към семействата и колегите на двамата пилоти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той отбеляза, че загубата на обучени, опитни пилоти при изпълнение на служебния им дълг е много тежка щета за Въоръжените сили и целият личен състав дълбоко скърби за тях.

Със заповед на министъра на отбраната с почетен награден знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – първа степен за офицери, бяха отличени посмъртно подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Атанасов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани