Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски се срещна с лидерите на Германия, Индия и Япония в кулоарите на Общото събрание на ООН

[post-views]
Зеленски се срещна с лидерите на Германия, Индия и Япония в кулоарите на Общото събрание на ООН

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е в Ню Йорк, за да участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН и да представи своя „план за победа“ на американските законодатели, разговаря с лидерите на Германия, Индия и Япония в кулоарите на форума в опит да набере подкрепа за военните усилия на Киев, предаде Ройтерс.

„Говорихме за това как да направим справедливия мир по-възможен“, написа Зеленски в платформата „Телеграм“ след срещата си с германския канцлер Олаф Шолц. „Основното е да се запази единството“, добави той.

Зеленски се срещна с лидерите на Германия, Индия и Япония в кулоарите на Общото събрание на ООН

Германия е един от най-значимите поддръжници в Европа на отбранителната борба на Киев срещу руската офанзива.

Пълномащабното руско нахлуване в Украйна или „специалната военна операция“, както я нарича Москва, започна през февруари 2022 г. и доведе до смъртта на хиляди хора, разселването на милиони други и превръщането на украинските градове в развалини, отбелязва Ройтерс.

След заседанията на Общото събрание на ООН Зеленски трябва да пътува по-късно тази седмицата до Вашингтон, за да представи своя „план за победа“ и да се опита да повлияе на политиката на Белия дом по отношение на войната, независимо кой ще спечели предстоящите президентски изборите в САЩ на 5 ноември.

Зеленски заяви, че се е срещнал и с министър-председателя на Индия Нарендра Моди. „Динамично развиваме отношенията“, написа той в публикация в „Телеграм“ след срещата.

По-рано този месец бе съобщено, че артилерийски снаряди, продавани от индийски производители на оръжие, са били пренасочвани от европейски клиенти към Украйна, а Индия не се е намесила, за да спре търговията, въпреки протестите от страната на Москва.

Индия поддържа топли отношения с Русия, която от десетилетия е неин основен доставчик на оръжие, а министър-председателят Нарендра Моди отказа да се присъедини към режима на санкции срещу Москва, воден от Запада, припомня Ройтерс.

Зеленски проведе разговори и с японския министър-председател Фумио Кишида относно енергийната помощ на Япония за Киев.

„Възстановяването на енергийните ни доставки след руския обстрел и подготовката за зимата са задачи, по които работим активно в момента“, съобщи Зеленски. „Заедно с министър-председателя Фумио Кишида обсъдихме ситуацията в енергийния сектор“, допълни той.

Япония е една от държавите, които предоставят помощи за Украйна. Според данни, публикувани в уебсайта на японското министерство на външните работи, през тази година Токио е предоставил 4,5 милиарда долара под формата на помощи за Киев.

Япония предостави на Киев оборудване за възстановителни работи и за увеличаване на капацитета на украинската енергийна система, за да може страната се се справи със зимата в условията на продължаващите удари на руските сили по енергийната ѝ инфраструктура.

Недостигът на електроенергия в Украйна може да достигне около една трета от очакваното върхово потребление на фона на атаките и изтичането на договора за доставка на газ в края на тази година, заяви Международната агенция по енергетика в доклад от миналата седмица.

По-рано Зеленски се срещна с двупартийна делегация от Конгреса на САЩ.

„Сега, в края на годината, имаме реална възможност да засилим сътрудничеството между Украйна и Съединените щати“, написа украинският президент в „Телеграм“.

 интервю за „Ей Би Си нюз“ (ABC News) Зеленски призова Вашингтон и други партньори да подкрепят Украйна. САЩ и техните съюзници предоставиха програма за подпомагането на Украйна в размер на няколко няколко милиарда долара, налагайки същевременно няколко кръга от санкции срещу Русия, отбелязва Ройтерс.

Зеленски заяви в интервюто, че само от „силна позиция“ Украйна може да притисне руския президент Владимир Путин „да спре войната“.

Досега украинският лидер не е казал почти нищо за своя „план за победа“, освен че той ще бъде „мост“ към втората среща на върха за мир, водена от Украйна, която Киев иска да проведе и на която да покани Русия по-късно тази година. 

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак заяви в Ню Йорк, че планът включва ускорено членство на Украйна в НАТО – ход, който Москва твърди, че никога няма да допусне.

От своя страна Путин твърди, че мирните преговори могат да започнат само ако Киев предаде на Русия обширни територии в Източна и Южна Украйна и се откаже от амбициите си за членство в алианса. Зеленски многократно е призовавал за изтегляне на всички руски войски и за възстановяване на постсъветските граници на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани