Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: САЩ заплашват Северна Корея с ядрена сила

[post-views]
ДЕЗИНФО: САЩ заплашват Северна Корея с ядрена сила

САЩ участват в „ядрен шантаж“, за да ескалират ситуацията на Корейския полуостров и се стремят да постигнат „абсолютно ядрено превъзходство“. Вашингтон, заедно със своите съюзници, провежда поредица от широкомащабни военни учения в региона за ефективно тестване на планове за използване на ядрени оръжия срещу Северна Корея. Освен това промените на САЩ в ядрената им доктрина и усилията на Япония да разшири ядрения си капацитет се разглеждат като заплахи за суверенитета на Северна Корея.

ОТГОВОР

Политиката на САЩ за ядрени оръжия е в съответствие с международните закони и споразумения, за разлика от тази на Северна Корея. Това включва Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО), който влезе в сила през 1970 г. САЩ последователно работят в тази рамка за насърчаване на ядреното разоръжаване и предотвратяване на разпространението на ядрени оръжия. САЩ поддържат прозрачност по отношение на своите ядрени способности чрез „Преглед на ядрената позиция“. Там от 2022 г. се посочва, че САЩ могат да използват ядрени оръжия само за самоотбрана или за защита на своите съюзници и партньори.

Северна Корея и прокремълските медии описват военните учения на САЩ на Корейския полуостров като подготовка за ядрен удар. Тези учения, провеждани от САЩ и техните съюзници, особено Южна Корея, имат отбранителен характер и имат за цел да поддържат мира и стабилността в региона. Подобни учения не са в нарушение на международното право и имат за цел да подобрят военната готовност и да засилят сътрудничеството между съюзническите сили.

Неоснователни са и твърденията, че САЩ променят ядрената си доктрина. Според „Преглед на ядрената позиция“ за 2022 г. ядрената политика на САЩ е насочена към осигуряване на международен мир и сигурност и дава приоритет на избягването на използването на ядрени оръжия. САЩ нямат планове да увеличават ядрените си способности или да заплашват други страни.

Твърденията, че Япония разширява своя ядрен капацитет, също са неверни. Япония, в сътрудничество със САЩ, укрепва своите отбранителни способности, но остава държава без ядрено оръжие и участник в ДНЯО. Японското правителство не е изразило никакво намерение да разработва или разполага ядрени оръжия и според международното право няма право да го прави.

САЩ и Южна Корея многократно са призовавали Северна Корея да участва в диалог за денуклеаризацията. Срещите на върха, проведени между Северна Корея и САЩ през 2018 г. и 2019 г., демонстрират откритостта и желанието на САЩ да общуват, но Северна Корея продължава да следва ядрената си програма.

https://euvsdisinfo.eu/report/us-is-threatening-north-korea-with-nuclear-force

Превод – Стоил Рошкев

Най-ново

Единична публикация

Избрани