Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Снимка показва германски, а не български изтребители

[post-views]
Снимка показва германски, а не български изтребители

Публикувана миналата седмица снимка във Фейсбук група уж показва изтребители на българските военновъздушни сили от близкото минало (виж скрийншота по-долу). Само за няколко дни публикацията има над 2500 споделяния, над 20 хиляди реакции и повече от 3100 коментара.

„Такава беше стоянката на летище Граф Игнатево когато имаше ВВС.“, гласи текстът към фотографията (без редакторска намеса).

Твърдение: Снимка показва самолети на българските ВВС в авиобаза „Граф Игнатиево“

Флагът на машините на снимката обаче не е български, а при обратно търсене на изображения инструментът TinEye показва, че фотографията е публикувана онлайн първоначално през 2015 г. в статия в блога acesflyinghigh.wordpress.com, озаглавена „Бойните самолети на източногерманските военновъздушни сили: 1970-1987 – Модернизацията“.

Описанието сочи, че самолетите са МиГ-21 и са именно от въоръжените сили на Германската демократична република, а източник на снимката не е посочен. 

При обратно търсене на изображения излизат и резултати от руски източници. В тях също изрично е посочено, че изтребителите от снимката са на армията на ГДР (виж тук и тук). Няма и никакви данни Източна Германия да ни е доставяла изтребители МиГ-21.

Съветският изтребител Микоян и Гуревич МиГ-21 е на въоръжение в българските военновъздушни сили от 1963 г. През родните ВВС преминават над 200 машини – бойни и учебни. Последният полет на МиГ-21 у нас е на церемония в базата „Граф Игнатиево“ на 18 декември 2015 г. (виж тук).

Български МиГ-21 в авиобаза Граф Игнатиево/Снимка: eucom.mil

Заключение

Твърдението, че изтребителите на публикувана във Фейсбук група фотография са български и са заснети в авиобаза „Граф Игнатиево“, е НЕВЯРНО. Машините на снимката са на военновъздушните сили на бившата ГДР.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани