Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Културният център „РеБонкърс“ във Варна ще бъде реновиран със средства от САЩ

[post-views]
Културният център „РеБонкърс“ във Варна ще бъде реновиран със средства от САЩ

Посолството на САЩ в София инвестира 240 хиляди долара във варненския културен център „РеБонкърс“ чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP). Това съобщиха за БТА от институцията.

Културният център „РеБонкърс“ във Варна ще бъде реновиран със средства от САЩ
Посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на посещение в културния център „РеБонкърс“ във Варна. Снимка: Посолство на САЩ

Варна е най-големият бенефициент по проект на Посланическия фонд за опазване на културното наследство в Европа тази година, което подчертава дълбокото уважение на Съединените щати към богатото културно наследство на България, подчертават оттам и припомнят, че от 2002 г. насам САЩ са инвестирали над 1,3 милиона долара в девет проекта в цялата страна.

По думите на посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, който наскоро посети „РеБонкърс“, културният център във Варна е доказателство за устойчивия дух и креативност на българския народ. „Именно в пространства като тези, които поддържат жизнени културни общности, динамичното взаимодействие на минало и настояще наистина оживява. Те не са просто места, те насърчават връзките и вдъхновяват бъдещите поколения“, посочва той.

Сдружение „Таляна“, което управлява дейностите в културния център, ще бъде основен партньор на посолството по този проект. Неговите ангажименти за насърчаване на социални дебати, активизъм и ангажираност на общността съвпада напълно с целите на Посланическия фонд за опазване на културното наследство. Нашият общ стремеж е да направим културния живот на Варна по-жизнен и да подкрепим разнообразните общности, допълват от посолството на САЩ.

Реновирането включва реставрация, консервация и изолация на покрива, подобряване на условията в пространството и на достъпа за хора с увреждания, облагородяване на района. Дейностите ще започнат тази есен. Предвиждаме в края на идната година да имаме един нов културен център, който ще работи целогодишно, каза за БТА артистичният директор на „РеБонкърс“ Ралица Герасимова.

„РеБонкърс“ е място за независими изкуства. То се помещава в исторически обект от 1827 г., който е най-старата напълно запазена сграда във Варна, и първоначално е служил за склад за барут на османските власти. Жителите на града са възстановявали и преоформяли пространството, превръщайки го през 90-те години на миналия век в музикален клуб „Бонкърс“, а през 2022 г. в пространството „РеБонкърс“ за култура. От откриването си центърът е бил домакин на над 500 събития с над 600 български и международни артисти, припомнят от екипа.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани