Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейски нюзрум: Председателката на ЕК потвърждава подкрепата си за Украйна на фона на опасенията за енергоснабдяването преди зимата

[post-views]
Европейски нюзрум: Председателката на ЕК потвърждава подкрепата си за Украйна на фона на опасенията за енергоснабдяването преди зимата

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предприе осмото си пътуване до Киев след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Преди идването на зимата тя представи предложение за дела на ЕС в заема от Г-7, както и свежи пари за енергийната сигурност на страната, обобщава Европейският нюзрум – платформа за сътрудничество между 23 европейски осведомителни агенции, сред които е и БТА.

Ръководителката на ЕК Фон дер Лайен осъществи миналата седмица първото си пътуване до Киев, след като беше преизбрана на поста. Тя гарантира европейска подкрепа за Украйна преди зимата, включително предложение за заем от 35 милиарда евро, както и допълнителна финансова помощ за страдащите енергийна инфраструктура и енергоснабдяване на страната.

„Моето осмо посещение в Киев идва в решаващ момент. Отоплителният сезон започва след две седмици и безмилостните атаки на Русия срещу гражданската енергийна инфраструктура на Украйна имат за цел да нанесат максимални щети. Ние ще помогнем на Украйна в нейните смели усилия да се справи с това“, каза изпълнителният лидер на ЕС пред представителите на европейски медии на мястото на събитието, сред които и репортерката от португалската национална новинарска агенция ЛУЗА, работеща от името на Европейския нюзрум.

Председателката на ЕК обяви плановете на Брюксел да отпусне на Украйна заем от 35 милиарда евро, подпомогнат от печалбите от замразени руски активи, и обеща да помогне на Украйна да се „затопли“.

Изявлението идва, след като лидерите на Г-7 – групата от големи западни индустриализирани държави, включваща Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания, Канада и САЩ, както и ЕС като „непълноправен член“ – се споразумяха през юни за заем от 50 милиарда долара за подкрепа на украинската армия и икономика в сблъсъка с руската агресия.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че Киев е изправен пред „най-сериозното си изпитание“ досега преди третата зима на война с Русия, като се очаква Москва да започне нова кампания на бомбардировки по вече повредената инфраструктура на страната.

Очаква се ЕС да предостави още 160 милиона евро на Украйна, за да помогне за ремонта на повредената енергийна инфраструктура, за разширяването на мрежата на възобновяемите енергийни източници и за финансирането на приютите, каза Фон дер Лайен преди визитата си.

ЕС се намесва, за да помогне за възстановяването на разпадащата се електропреносна мрежа на Украйна

В доклад на МАЕ се казва, че през 2022 г. и 2023 г. около „половината от мощностите за производство на електроенергия в Украйна са били окупирани от руските сили, унищожени или повредени, а приблизително половината от големите подстанции в мрежата са били повредени от ракети и дронове“.

„Европейският съюз е тук, за да ви помогне в това предизвикателство лампите да светят, хората ви да са на топло, тъй като зимата ви чака зад ъгъла,  да поддържате развитието на икономиката си, докато се борите за оцеляването си“, каза в Киев Фон дер Лайен.

Помощта на ЕС от 160 милиона евро е за ремонт на инфраструктурата, повредена от руските бомбардировки, и за възстановяването – до тази зима – на 2,5 от 10-те гигавата, които Украйна е загубила от март вследствие на постоянните руски нападения. „Това е приблизително 15 процента от нуждите на вашата страна за тази зима“, заяви Фон дер Лайен.

Друг стълб на плана е износът на електроенергия от ЕС за Украйна да се увеличи, докато достигне два гигавата при падането на температурите. „Това покрива приблизително дванадесет процента от нуждите на Украйна за зимата“, каза тя.

Според информация от Украйна понастоящем могат да бъдат внесени 1,7 гигавата от ЕС и от югозападната съседка на страната – Молдова. Преди време украинското правителство зададе като цел увеличение до над 2,2 гигавата.

„С нашите два стълба – ремонт и пренос – ние покриваме над 25 процента от нуждите на Украйна за зимата“, каза Фон дер Лайен.

Пакетът от енергийна помощ има за задача и да помогне на Украйна да децентрализира своята система за производство на електроенергия – и съответно да я направи по-малко уязвима за руски ракети и дронове – с пренасянето на подвижни газови турбини и слънчеви панели.

Държави членки на ЕС многократно са подчертавали подкрепата си за енергийния сектор на Украйна.

На Срещата на външните министри от Г-7+ в Ню Йорк в понеделник, посветена на подкрепата за енергийния сектор на Украйна, българският служебен министър на външните работи Иван Кондов припомни подробности от посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България през юли 2023 г. Тогава енергийните министерства на България и Украйна подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на енергетиката и бяха създадени две съвместни работни групи за природен газ и атомна енергия.

ЕС напредва с плана си за дял от заема на Г-7

По данни на Европейската комисия Европейският съюз и неговите държави членки досега са помогнали на Украйна с почти 120 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми. Парите са използвани за подкрепа на военните действия на Украйна, на нейната икономика и за хуманитарна помощ.

Говорейки за предложения заем от 35 милиарда евро на съвместна пресконференция със Зеленски в петък, Фон дер Лайен заяви, че е уверена, че ЕС „може да предостави този заем на Украйна много бързо и това е заем, който е подпомогнат от неочаквано високите печалби от замразените руски активи“.

На въпрос дали Европейският съюз бърза, защото се опасява, че негови партньори като Съединените щати ще се забавят, Урсула фон дер Лайен подчерта, че ЕС изпълнява „своята част“.

„Абсолютно съм убедена, че другите също ще изиграят своята роля. За нас беше и е важно да сме бързи, защото наложителността е ясна и тази стъпка сега ни дава възможност да завършим процедурите“, добави тя.

Фон дер Лайен даде да се разбере, че Киев ще може да изразходва парите както желае, включително за оръжия. Зеленски каза, че е от решаващо значение Украйна да може да използва средствата за въоръжените си сили и че тези средства не трябва да бъдат блокирани, „защото това би се отразило върху способността ни да помагаме на нашата армия на фронта“.

Планът на Европейската комисия все пак трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и от мнозинство от страните в ЕС. Навремето унгарският премиер Виктор Орбан, който поддържа добри отношения с Русия, многократно е възпрепятствал усилията на блока да помогне на Украйна.

Освен това Украйна агитира своите съюзници да ѝ позволят да използва дарени оръжия, за да нанесе удари по свои „легитимни“ военни цели дълбоко навътре в руска територия. Съединените щати и Великобритания обсъждат да ѝ позволят да направи точно това, но държавите от ЕС остават разделени по този въпрос.

Европейският парламент прие в четвъртък резолюция, призоваваща страните от ЕС да позволят на Киев да използва западни оръжия за удари по военни цели в Русия.

Германският канцлер Олаф Шолц в понеделник настоя, че няма да смекчи ограниченията за използване на германски оръжия в защитата на Украйна срещу Русия въпреки призивите на Киев. Шолц, който е в САЩ за участие в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, уточни, че това включва ограничения, които не позволяват на Украйна да изстрелва ракети дълбоко в руска територия.

Зеленски пристигна в Съединените щати тази седмица, за да представи предложенията си за това как да се сложи край на продължаващите над две години и половина сражения на президента на САЩ Джо Байдън, както и на двамата основни кандидати да го заменят на поста – вицепрезидентката Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп.

Изтъквайки своя възглед за слагането на край на войната, Зеленски каза, че има за цел да бъде домакин на втора международна Среща на върха за мир, на която Русия ще бъде поканена.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани