Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Запрянов: Да създаваме лидери, които да могат да носят отговорност

[post-views]
Министърът на отбраната Атанас Запрянов поздрави свъзочниците по повод 146 години от създаването на свързочни войски

Министърът на отбраната Атанас Запрянов поздрави военнослужещи и ветерани от свързочните войски по повод 146-ата годишнина от създаването на органите за информационно осигуряване в Българската армия на техния празник 25 септември. Събитието беше отбелязано днес с тематична публична лекция във Военната академия „Г. С. Раковски“, изнесена от почетния професор на академията полковник о. р. инж. Георги Караиванов. Той е посветил професионалния си път на службата в свързочни войски, а впоследствие и на проучването на тяхната история.

Слушателите на лекцията бяха приветствани от министъра на отбраната Атанас Запрянов, който акцентира върху развитието и цифровизацията на свързочните войски в последните години, които доведоха до огромното им значение до степен те да са част от бойното осигуряване и бойното въздействие в съвременната война между Русия и Украйна. „Комуникационно-информационното осигуряване, наричано също комуникационно-информационна поддръжка, много скоро ще се развие като основна бойна дейност“, посочи министър Запрянов. По думите му – сред опасностите, до които водят развитието на технологиите, е снижаването на дисциплината, заради което в деня на празника той апелира: „Не само да работим за издигане квалификацията на нашите специалисти, за издигане на нивото на подготовка, но да не забравяме възпитанието, създаването на лидери, създаването на командири, които са в състояние да носят отговорност за това, което се случва в подчинените им войски“.

„На колегите от комуникационно-информационните органи пожелавам същото дръзновение, същата отговорност и същата упоритост, с която работиха предните поколения“, каза още министър Запрянов.

Той подчерта, че е голям приносът на Военната академия за написването на историята на свързочните войски и благодари на нейното ръководство за организацията на днешната лекция на тема: „Свързочни войски и свързочна система на БНА през втората половина на ХХ век (1944 – 2002 г.)“. Лекцията обхваща въпроси като наследството в свързочно отношение след 1944 г. и структура и състав на свързочни войски; особености в развитието на свързочните войски; въоръжаване и превъоръжаване с нови образци свързочни средства и системи; развитие на свързочната система и характеристика на видовете свръзки и др.

На събитието присъстваха обучаеми и преподаватели от катедра „Комуникационни и информационни системи“ на Военната академия, директорът на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в Щаба на отбраната бригаден генерал Димитър Хлебаров, бивши началници на свързочни войски, действащи офицери, ветерани, които бяха приветствани и от началника на Военната академия генерал-майор Стайко Прокопиев.

Източник: mod.bg

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани