Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС е обезпокоен от съобщение на Ройтерс за производство на руски бойни дронове в Китай

[post-views]
ЕС е обезпокоен от съобщение на Ройтерс за производство на руски бойни дронове в Китай

Информацията, че Русия разработва за войната си в Украйна програма за бойни ударни дронове с подкрепата на Китай е „дълбоко обезпокоителна“, заяви Набила Масрали, говорителка на дипломатическата служба на ЕС, цитирана от Ройтерс.

Британската информационна агенция публикува в сряда материал, в който се твърди, че Ижевският електромеханичен завод „Купол“, който е дъщерно дружество на руската оръжейна компания „Алмаз-Антей“, е разработил и тествал нов модел дрон в Китай с помощта на местни специалисти. Дронът носи името „Харпия-3“. Ройтерс се позова на два източника от европейска разузнавателна служба и направи преглед на документи, свързани с програмата.

„Забелязахме дълбоко обезпокоителните съобщения, че Русия разработва в Китай бойни дронове, които да използва за военната си агресия срещу Украйна“, каза Масрали.

Тя посочи, че ако информацията се окаже вярна, това ще означава, че Китай предоставя на Русия подкрепа за придобиването на смъртоносни оръжия, което би било „в разрез с официалната позиция на Китай“, че не го прави. „Поради това очакваме тези твърдения да бъдат щателно и незабавно проучени от китайските власти“, подчерта Масрали.

Китайското Външно министерство заяви пред Ройтерс, че не знае за проекта, и допълни, че Пекин прилага строги мерки за контрол върху износа на безпилотни летателни апарати.

Предприятията „Купол“, „Алмаз-Антей“, както и руското Министерство на отбраната не са коментирали материала на Ройтерс от сряда.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани