Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството прие Национална програма за превения и защита от домашното насилие 2024-2026 г.

[post-views]
Правителството прие Национална програма за превения и защита от домашното насилие 2024-2026 г.

Днес на свое заседание Министерският съвет прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024 – 2026 г., с който одобри мерки за борба с домашното насилие.

Националната програма е разработена въз основа на приети от Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие приоритетни дейности за финансиране.

Националната програма представя мерките на всички отговорни институции по превенция и защита от домашното насилие, както и източниците на финансирането и конкретните резултати, които се целят при нейното изпълнение.

Предвидени са дейности, като обучение на съдебните органи, служителите на МВР, образователните институции, медицински и немедицински специалисти, адвокати от Националния регистър за правна помощ, социални работници, служители, имащи функции за закрила на детето, предвиждат се информационни кампании и семинари, като целта е осъществяване на превенция в областта на домашното насилие.

Ще бъде отпусната безвъзмездна финансова помощ, чрез конкурсна процедура, в размер на 450 хил. лева за всяка година за социално, психологическо и правно консултиране, за процесуално представителство и за специализирани програми за възстановяване и защита на жертви или свидетели на агресия в дома, както в консултативни центрове, така и настанени в защитени жилища.

Държавата ще финансира специални програми за социална и психологическа работа с извършителите на домашно насилие за преодоляване на агресията и справяне с гнева.

Източник: МС

Най-ново

Единична публикация

Избрани