Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Филмът не бил шведски, а съветски…

[post-views]
Филмът не бил шведски, а съветски…

Спомняте ли си стария виц за това, как в Съветски съюз водили войници на кино, като им казали, че ще гледат шведски сексуален филм. Но се оказало, че има малки грешки – филмът не бил шведски, а съветски и вместо сексуален се оказал социален. Припомням анекдота, защото през този месец Швеция бе замесена в поредния дезинформационен сюжет, съшит в Москва с бели конци.

Повод за скалъпването на опашата лъжа стана наистина успешният руски ракетен удар от началото на този месец срещу Военния институт по комуникации в украинския град Полтава. Загинаха 55 души, а над 300 бяха ранени. Руските медии обаче раздухват броя на жертвите до 500 и дори до 1000. И добавиха, че сред загиналите имало „шведски военни инструктори“. Първоначално се говореше за няколко шведи, но впоследствие кремълските рупори заиграха по на едро и направо композираха колона от „15 камиона“, която превозвала трупове до Швеция. В София московските гласове, говорещи на български, изпаднаха във възторг от тази новина и я тиражираха тутакси. Както винаги, пръв бе сайтът „(Кремълски) Поглед инфо“.

Лъжата за загиналите шведи в Полтава е своевременно опровергана от армията на Швеция и от външното министерство в Стокхолм. Генезисът ѝ е елементарен и наивен – да бъде свързан руският ракетен удар срещу обекта в Полтава с едно реално историческо събитие, случило се край същия град през 1709 г. – разгромът на войските на шведския крал Карл XII от руската армия. Посланието е: Бихме ги тогава, ударихме ги и сега! Звучи добре, единственият недостатък на тази история е, че не е вярна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани