Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ може да коригират позицията на силите си в Близкия изток след израелските удари по цели на „Хизбула“ в Бейрут

[post-views]
САЩ може да коригират позицията на силите си в Близкия изток след израелските удари по цели на "Хизбула" в Бейрут

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил на министерството на отбраната да „оцени и ако е необходимо, да коригира позицията на американските сили“ в Близкия изток, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Белия дом.

Изявлението бе публикувано, след като Израел нанесе удари по централата на ливанското шиитско движение „Хизбула“ в южно предградие на столицата Бейрут.

Вашингтон оказва силна военна подкрепа на своя съюзник Израел, като същевременно призовава за прекратяване на огъня в ивицата Газа и Ливан, посочва Ройтерс.

„(Байдън) нареди на Пентагона да оцени и коригира, ако е необходимо, позицията на силите на САЩ в региона, за да засили (ефекта на – бел. р.) възпиране, да осигури защита на въоръжените сили и да подкрепи пълния набор от цели на САЩ“, се посочва в изявлението на администрацията на американския президент.

В него пише още, че държавният глава е наредил на екипа си да гарантира, че „посолствата на САЩ в региона предприемат всички защитни мерки, както е необходимо.“

Байдън е бил информиран „няколко пъти“ вчера за развитието на ситуацията в Близкия изток. Служител на Белия дом добави, че вицепрезидентът Камала Харис също е била запозната с въпроса.

В момента САЩ са разположили около 40 000 военнослужещи в Близкия изток.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани