Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Градове на българската бойна слава – Добрич

[post-views]
Градове на българската бойна слава - Добрич

               Военният телевизионен канал стартира поредица от филми, обединени от заглавието „Градове на българската бойна слава”. Първият от тях е  посветен на град Добрич.

               Когато се спомене името Добруджа, в представите на повечето наши сънародници вероятно първо изплува асоциацията за „житницата на България” или за „Златна Добруджа”. Което е вярно, но е само малка част от истината за тази съкровищница от богатства-природни и сътворени от човека, съхранила спомени от древност, история и съвременност, недостатъчно познати, струва ни се, особено на по-младите българи. Затова трябва да ги припомняме и именно това ще сторим с този филм.

              Възникването на Добрич като населено място е мистериозно забулено в тайнствените дълбини на времето. Малко са градовете в България с толкова загадъчна и неизвестна ранна история. Тъй като районът е равнинен, открит и лесно проходим, а земята изключително плодородна, той често бил обект на опустошителни набези и разграбване още от най-древни времена. Оттук са преминали траки, елини, скити и германски племена. Но най-старите разкрити материални следи датират от епохата на Античността. 

              Тръгнахме към  спомените за  драматичните битки през септември 1916 година и свободата,  извоювана с цената на много   саможертви и припомнихме най-важните периоди от сраженията  за запазването на Южна Добруджа в рамките на България, но първо се срещнахме при паметника на един от най-големите герои, генерал Иван Колев, с кмета на община Добрич, Йордан Йорданов, за да научим повече и за днешния  ден  на този регион, и да се възхитим на свято пазените спомени за героичното минало, въплътени  в монументи, разкази, картини, песни и предания.

              Нашият екип ще запази спомен за Добрич не само като  град на българската бойна слава, но и  като въплъщение на добротата. Най-вече поради хората, които са го обитавали,  обитават и днес-него и цялата съкровищница, наречена  Добруджа.  Както ще се убедите, те са готови решително  да бранят  своята земя- с изключителен героизъм и жертвоготовност, да въздадат възмездие, но  умеят и великодушно да прощават -в името на  добротата, справедливостта  и  с мисъл за бъдещето.

Най-ново

Единична публикация

Избрани