Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи полет на британскиясамолет E-7

[post-views]
Първи полет на британскиясамолет E-7

Екипаж за летателни изпитания на Boeing извърши функционални проверки

Boeing осъществи първия полет на E-7 Wedgetail за Кралските военновъздушни сили (RAF) на Обединеното кралство. Екипаж за летателни изпитания на Boeing извърши функционални проверки по време на първия полет от летище Бирмингам, отбелязвайки важен крайъгълен камък, част от фазата на тестване и оценка на програмата.

The UK E-7 Wedgetail takes flight for the first time. Three 737 NG aircraft are currently on British soil undergoing modification in Birmingham. (Boeing image) (PRNewsfoto/Boeing)

В момента самолетът, все още без официалта си ливрея, е един от трите самолета Boeing 737NG, на чиято база се изгражда E-7 Wedgetail, на британска земя, подложени на модификация от висококвалифициран екип от над 100 души в завода на STS Aviation Services в Бирмингам. По-късно през есента на 2024 г. след поредица от полетни тестове и допълнителна оценка самолетът ще замине за боядисване, за да получи ливреята на RAF.

„Безопасният и систематичен полет за функционална проверка е важна стъпка за Boeing и RAF като част от стриктните и обширните изпитания на самолета. E-7 ще предостави безопасността, качеството и възможностите, които сме обещали на нашите клиенти, докато се подготвяме за доставка на първия E-7 Wedgetail на RAF“, заяви Стю Воборил, вицепрезидент на Boeing и програмен мениджър на програмата E-7.

Доказаният в битки E-7 притежава способности да открива и идентифицира противникови цели на голямо разстояние и проследява множество въздушни и морски заплахи едновременно с 360-градусово покритие чрез многофункционален радар с електронно сканирана решетка (MESA).

A Boeing flight-test crew conducted functional checks during the aircraft’s first flight from Birmingham Airport, marking a significant milestone in the programme’s test and evaluation phase. (Boeing image) (PRNewsfoto/Boeing)

Бъдещият флот от E-7 на Обединеното кралство ще оперира от авиобаза Lossiemouth в Шотландия, където местните доставчици и изпълнители на Boeing са близо до завършване на инфраструктурните съоръжения за подпомагане на въвеждането му в експлоатация.

RAF участва в тристранно споразумение с Кралските австралийски ВВС и ВВС на САЩ за съвместна оперативна съвместимост на Wedgetail, развитие на способности, оценка и тестване, поддръжка, операции, обучение и безопасност.

RAF, ВВС на Република Корея и турските ВВС в момента експлоатират E-7 Wedgetail. Boeing също изгражда спешно два прототипа на самолета E-7 за ВВС на САЩ, а през 2023 г. НАТО обяви избора на E-7 за своята мисия за ранно въздушно предупреждение и командване (AEW&C). Нарастващият глобален флот от E-7 осигурява оперативна съвместимост на системите за мисии, готовност за мисии и предимства в разходите за жизнения цикъл, както и общ път на технически растеж пред глобалните заплахи.

Спуснаха на вода втората FDI фрегата за Гърция

На 19 септември 2024 г. в корабостроителницата на Naval Group в Лориен  бе спусната на вода втората фрегата HS Nearchos, тип Defence and Intervention Frigate (FDI).

Фрегатата HS Nearchos се присъедини към еднотипната HS Kimon, която преминава швартови изпитания, преди да започнат ходовите ѝ изпитания. HS Nearchos ще получи интегрирана мачта с панорамни сензори и интелигентен модул няколко седмици след спускането ѝ на вода.

Трите фрегати тип FDI за гръцките ВМС са в напреднал етап на производство. На третата HS Formion, чието залагане на кила бе през април 2024 г., завърши сглобяването на корпуса през август 2024 г. Един от нейните блокове, №8, е произведен от Salamis Shipyards в Гърция. Трите фрегати ще бъдат предадени на гръцките ВМС през 2025 и 2026 г.

Събитието демонстрира стабилното и дългосрочното индустриално сътрудничество между Франция и Гърция, което доведе до интегрирането на множество гръцки производители във веригата за доставки на Naval Group. HS Nearchos, както и другите две FDI фрегати включват системи и модули „произведени в Гърция“.

FDI фрегатите за гръцките ВМС са 4500-тонни бойни кораби. Многофункционални и издръжливи, те ще позволят на гръцкия флот да гарантира морското си превъзходство в Източното Средиземно море благодарение на големите си способности във всички области: противовъздушна, противоподводна и противокорабна защита; осигуряване на действията на Специалните сили и с уникални способности срещу асиметрични заплахи. Фрегатите също така се възползват от най-новите иновации на Thales в радарите, сонарите и електронната война.

Въоръжението включва противокорабни ракети; ПВО/ПРО ракети и други ПВО ракети, противоподводни торпеда, артилерия. На фрегатите могат едновременното да се базират хеликоптер и безпилотни летателни апарати.

На спускането на вода на фрегатата присъстваха Николаос Дендиас – министър на отбраната на Гърция; генерал Гаел Диас де Туеста – директор на Международната дирекция на френската Генерална дирекция по въоръженията; генерал Димитриос Чупис – началник на ГЩ на Гърция, и вицеадмирал Димитриос Катарас – началник на ГЩ на гръцките ВМС.

Разработват военна лазерна оръжейна система

На 20 септември 2024 г. Rheinmetall и MBDA Deutschland продължиха успешното си сътрудничество в областта на лазерните оръжия. Целта е да се пусне съвместен продукт с военноморско приложение в рамките на следващите пет до шест години, което отваря нови възможности, особено във връзка с отбраната на кораби от дронове.

И двете компании са убедени, че техните допълващи се умения в областта на лазерните оръжейни технологии ще им позволят успешно да разработят военна лазерна оръжейна система.

Наскоро демонстраторът на лазерното оръжие от Rheinmetall и MBDA Германия бе интегриран на фрегатата F219 Sachsen. По време на това изпитание на борда демонстраторът се представи впечатляващо в повече от 100 тестови изстрела срещу дронове.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани