Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Силата на екипа не познава граници

[post-views]
Силата на екипа не познава граници

Българските военни лекари изпълняват мисии зад граница повече от век и винаги са получавали отлични оценки от командването. Преди дни от Косово се завърнаха и лейтенант д-р Янис Боев и неговият екип. За младия медик това е първа такава мисия, а към нея се отправи само няколко месеца след дипломирането си през октомври 2023 г. Д-р Боев е част от първия в историята на България випуск военни лекари, които се обучават по тристранното споразумение между ВМА, ВВМУ и МУ-Варна. а ето и както сподели след като се прибра у дома:

Първата мисия в Косово беше предизвикателна, но изключително ползотворна. Като военен лекар и началник на медицински пункт, моите отговорности бяха както медицински, така и логистични. Това беше възможност да приложа знанията и уменията си в реални условия, в една нова за мен база, което ме научи на бърза адаптация и ефективно вземане на решения. Оценявам мисията като успешна –  с екипа ми успяхме да предоставим необходимата грижа и поддръжка за контингента, като същевременно изградихме важни връзки и координация с другите участници в базата.

Заминах с очакванията да се изправя пред сложни и непредсказуеми ситуации. Знаех, че ще е нужно да се адаптирам бързо към новата среда и към работата с хора, с които не бях работил преди. Тези очаквания напълно се оправдаха. Мисията изискваше постоянна бдителност, бърза реакция и точна оценка на всяка медицинска ситуация. Успях да приложа наученото през годините и да адаптирам работата си според спецификите на обстановката.

Един от най-важните уроци е колко значима е екипната работа в такива условия. Мисията ме научи на това колко е важно да се доверявам на колегите си и да създаваме добра комуникация и координация между всички звена. Научих също, че планирането и подготовката са ключови, но винаги трябва да има гъвкавост и готовност за непредвидени обстоятелства.

Определено се чувствам подготвен за бъдещи мисии. Тази мисия ме направи по-уверен в способността ми да се справям с трудни и напрегнати ситуации. Опитът, който натрупах, ми дава увереност, че ще мога да се справя с още по-сложни предизвикателства в бъдеще.

Най-ценно за мен беше усещането за принос, значимост и отговорност. През годините съм научил, че като лекар  моето място е там, където хората разчитат на мен за здраве и грижа. В такава мисия всяка намеса може да има огромно значение за човешкия живот, което затвърди усещането ми за важността на медицинската професия, особено в стресови условия.

Имаше моменти на напрежение, особено когато трябваше да взимам решения в ситуации с ограничени ресурси или под натиск на времето. Особено трудно беше при координирането между отделни екипи, всички с различни очаквания и приоритети. Но тези предизвикателства ме направиха по-силен и по-гъвкав в работата ми.

Източник: vma

Най-ново

Единична публикация

Избрани