Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна почита жертвите на трагедията в Бабин Яр

[post-views]
Украйна почита жертвите на трагедията в Бабин Яр

Украйна почита днес паметта на жертвите на трагедията в Бабин Яр (на руски Бабий Яр) – един от най-ужасните символи на Холокоста.

На 29 и 30 септември 1941 г. в окупирания от нацистите Киев е извършен първият масов разстрел на невъоръжени цивилни, съобщава Укринформ.

Като цяло от 29 септември до 11 октомври 1941 г. германските Шуцщафел (SS/СС – Охранителни отряди, германска паравоенна организация, бел. ред.) избиват почти цялото еврейско население на града: повече от 50 000 мъже, жени и деца. Само през първите два дни са убити почти 34 000 души, а на 1, 2, 8 и 11 октомври са разстреляни още 17 000 души.

Бабин Яр, голям пролом в северозападния край на Киев, е избран за място за масови разстрели. Проломът е дълъг два километра и половина и на места дълбок до 50 метра. В края на улица е поставена порта, през която хората влизат на групи от по 30-40 души. Преди това те били принуждавани да се съблекат и да предадат личните си вещи.

След това са застрелвани с картечници в пролома, а телата веднага са покривани с пръст докато някои от жертвите са все още живи.

Според различни оценки между 100 000 и 150 000 души са били убити в Бабин Яр по време на Втората световна война: евреи, роми, караити (малочислена етническа и религиозна общност, изповядваща авраамическа религия, бел. ред.), съветски военнопленници, членове на украинското национално съпротивително движение, пациенти на психиатрична клиника и представители на други националности и социални групи.

Днес в Киев ще се проведат събития, посветени на 83-та годишнина от началото на трагичните събития в Бабин Яр.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани