Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойни медици от НАТО се готвиха на СУТК „Црънча“

[post-views]
Бойни медици от НАТО се готвиха на СУТК „Црънча“

За времето от 16 до 27 септември 2024 година, на СУТК „Црънча“, Съвместното командване на специалните операции (СКСО) беше домакин на Курс за бойни медици във взводовете „Специални сили“, воден от мобилен тим за обучение от Университета на НАТО по специални операции. В него взеха участие военнослужещи както от СКСО, така и от Специалните сили на Бразилия, Великобритания, Гърция, Унгария, Чехия и Швеция.

Курсът премина на два етапа, като през първата седмица се проведоха занятия с инструкторите по военно-медицинска подготовка, които се запознаха с методическите особености при водене на такъв тип занятия – как да обучават бойните медици от групите „Специални сили“, на какво да обръщат внимание по време на практическите тренировки и как да оценяват действията на обучаемите.

През втората седмица се проведе и втория етап от курса, където под наблюдение на представителите на Университета на НАТО, инструкторите трябваше да обучат бойни санитари от групите „Специални сили“ на СКСО в действия по обезопасяване и изтегляне на пострадали на безопасно място; оказване на първа медицинска помощ; обезопасяване и транспортиране на пострадали до място за евакуация и подготовка за транспортиране; евакуация до най-близкото болнично заведение, където да се окаже специализирана медицинска помощ.

През целия период на подготовка бяха създавани ситуации с ранени, максимално близки до реалността, като за целта се използваха специализирани манекени и специално наети и подготвени хора, които да действат спрямо ситуацията и реакцията на обучаемите, оказващи медицинската помощ.

В последния ден от обучението беше проведено тактико-специално занятие, включващо взрив на бойното поле с множество ранени. Под наблюдението на обучаващия тим от Университета на НАТО по специални операции и под звуците на сирени и изстрели, бойните медици трябваше да бъдат максимално адекватни и бързи в действията си, а от своя страна инструкторите по военно-медицинска подготовка ги наблюдаваха и коригираха, когато това се налага.

Такъв тип подготовки дават възможност на обучаемите да натрупат достатъчно знания и умения за оказване на първа помощ на бойното поле, да калят тяхната психика, за да могат адекватно да реагират при подобни ситуации, да запазят необходимото самообладание и да се научат да ценят и спасяват човешкия живот.

Източник: pr.skso

Най-ново

Единична публикация

Избрани