Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Има достатъчно доказателства за създаването на концентрационни лагери в района на Курск

[post-views]
ДЕЗИНФО: Има достатъчно доказателства за създаването на концентрационни лагери в района на Курск

Руските правоприлагащи органи продължават да получават информация за случаи на принудително извеждане в Украйна на жители на Курска област, които не са успели да се евакуират. Това между другото е типична практика на нацистките окупатори. Има много доказателства за създаването на нещо като концентрационни лагери, където украински бойци, под дула на пистолети, настаняват жители, които по различни причини не са успели да напуснат опасните зони.

ОТГОВОР

Повтарящи се разкази за дезинформация от прокремълски медии, обвиняващи Украйна в престъпления срещу човечеството. Не са предоставени доказателства в подкрепа на твърдението, то е заклеймено като фалшиво от украинския Център за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана.

Няма нищо, което да доказва съществуването на концентрационни лагери или подобни съоръжения за цивилното население или военнопленници след настъплението на Украйна в широк район в Курска област на Русия, а обратното, коректното отношение към руските затворници от страна на украинските власти съобщиха международни медии. Тези твърдения са част от стратегия за демонизиране на Украйна и отклоняване на вниманието от военната агресия на Русия и нарушенията на човешките права, извършени от Русия в Украйна. Русия е създала филтрационни лагери с брутално отношение в много случаи.

„Вашингтон пост“ цитира руски цивилни, които казват, че „се отнасят добре към тях и не знаят за убити жители“. Украйна е създала складове в северната си област Суми, за да съхранява и изпраща хуманитарна помощ на руски цивилни в контролираната от Киев част на западния регион на Русия Курск, каза вътрешният министър в петък.

През август 2024 г. Украйна създаде гореща линия за руснаци в Курска област, за да поискат помощ или евакуация. Това твърдение за дезинформация може да е реакция на това събитие, като опит да се попречи на руските цивилни да избягат. Това може да бъде и стратегия за представяне на свидетелствата на граждани на Курск като принудени от украинските власти, както се оказа, след като няколко руски цивилни разговаряха с международни журналисти в Курск и предложиха негативни изображения и изявления за руските власти.

Украйна покани Организацията на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) да посетят територия, която тя превзе при шестседмичното си военно нахлуване в руския регион Курск, за да демонстрира придържането си към хуманитарното право.

Прочетете подобни случаи на дезинформация: Украйна изгражда концентрационни лагери в Курск; Украинските фашисти убиват цивилни от упор в Курск, използват сираци като живи щитове; Украински командири принуждават войниците да убиват цивилни в района на Курск; Украинците се държат като бойци терористи, отвличат цивилни в Курск; Украински войници жигосват руските военнопленници с железен тризъбец.

https://euvsdisinfo.eu/report/there-is-ample-evidence-of-the-creation-of-concentration-camps-in-the-kursk-region

Превод – Стоил Рошкев

Най-ново

Единична публикация

Избрани