Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Запрянов: Върви подготовка за евакуацията на българите от Ливан. Очакваме обективна оценка за катастрофата в Трета авиобаза

[post-views]
Запрянов: Върви подготовка за евакуацията на българите от Ливан. Очакваме обективна оценка за катастрофата в Трета авиобаза

Евакуацията по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан, ще се осъществи с правителствения самолет. Това съобщи министърът на отбраната Атанас Запрянов във Варна. Министърът коментира и хода на разследването на катастрофата на Трета авиационна база край Граф Игнатиево, която отне живота на двама пилоти.

Най-вероятно българите в Ливан ще бъдат евакуирани с два полета на правителствения самолет, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.Няма искане за използване на военнотранспортни самолети, но нашите структури са включили в процеса на подготовка, подчерта министърът. Тя се извършва и координация на международно ниво, както и на ниво НАТО, тъй като реализацията на такива полети, е сложна. Най-важно е евакуацията да бъде безопасна, смята Запрянов.

Черната кутия на катастрофиралия , заедно с екипа, учебно-боен самолет, са изпратени в Чехия, съобщи още министър Запрянов. Той допълни, че след разчитането предстои представяне на доклад на експертната комисия. Министърът припомни, че прокуратурата и комисията проверяват всички документи по подготовката, организацията и управлението на полетите през този ден. Кутията ще даде информация за действията на машината и пилотите, но ще се направи и комплексен анализ, каза военният министър. Той уточни, че когато бъде направена обективна оценка, тя ще бъде представена пред обществеността.

Най-ново

Единична публикация

Избрани