Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Светът е едно по-сигурно място след смъртта на Насралла, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

[post-views]
Светът е едно по-сигурно място след смъртта на Насралла, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Хасан Насралла, лидерът на „Хизбула“, убит при израелски удар, е брутален терорист и светът е едно по-сигурно място без него, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес. Същевременно Блинкън заяви, че иска да продължи да работи за дипломатическо решение на кризата в Ливан.

„Хасан Насралла беше брутален терорист, който причини много смърт, уби американци, израелци, цивилни в Ливан, цивилни в Сирия и много други“, каза Блинкън при откриването на министерска среща във Вашингтон на страните от коалицията, бореща се срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“.

„Докато ръководеше „Хизбула“, групировката тероризираше целия регион и попречи на Ливан да постигне пълен напредък като държава“, каза той.

„Ливан, регионът и светът са по-сигурно място без него“, каза Блинкън.

Въпреки драматичната ескалация на ситуацията в Близкия изток, САЩ все още вярват в дипломацията, заяви още държавният секретар на САЩ.

„Съединените щати ще продължат да работят с партньорите си в региона и по света за постигане на дипломатическо решение, което да донесе реална сигурност на Израел и Ливан и да позволи на гражданите от двете страни на границата да се завърнат по домовете си“, каза той.

Според него дипломацията остава най-добрият и единствен начин за постигане на по-голяма стабилност в Близкия изток. По думите му Съединените щати остават ангажирани с ускоряването на дипломатическите усилия в спешен порядък, включително за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Миналата седмица Съединените щати и Франция отправиха призив в ООН за прекратяване на огъня между Израел и групировката „Хизбула“, който не беше чут и беше последван от масирани израелски удари по Ливан.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани