Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С рекорден брой от над 400 студенти започна академичната година във ВА „Г. С. Раковски“

[post-views]
С рекорден брой от над 400 студенти започна академичната година във ВА „Г. С. Раковски“

За вас е уникална възможност да учите и да усъвършенствате способностите си като бъдещи стратегически анализатори и образовани ръководители, с доказано високо ниво на реализация след завършването. С тези думи се обърна към студентите във Военната Алма матер генерал-майор Стайко Прокопиев при откриването на новата учебна година. Тази година Военната академия може да се похвали с рекорден брой от над 400 новоприети студенти в различните специалности.

През учебната година във Военна академия ще се обучават студенти в 2 бакалавърски специалности от професионално направление „Национална сигурност”, както и по 13 магистърски специалности в професионални направления „Национална сигурност“ и „Психология“.

Началникът на академията генерал-майор Стайко Прокопиев се обърна към студентите се думите, че образованието в Академията е национална инвестиция, с която държавата подготвя следващото поколение лидери, да мислят и ръководят стратегически, за да може успешно следващите поколения да следват националните интереси.

Следата, която характеризира образованието във ВА, се заключва в три думи: конфликт, динамичност, хибридност, каза още генерал-майор Стайко Прокопиев. От името на студенти към първокурсниците се обърна техният колега Денислав Иванов.

Годината за студентите започна с лекция на проф. д-р Марин Русев от СУ „Св. Климент Охридски“ на тема „Съвременни интердисциплинарни аспекти и проблеми пред глобалната и националната сигурност“.

Интересен факт в биографията на проф. Русев е, че през 1980 г завършва с отличие школата в Плевен като парашутист-разузнавач и военно звание „младши лейтенант“. През 1980-1981 г. е командир на парашутна разузнавателна група в 68-ми парашутно-разузнавателен полк, чийто наследник е днешното Съвместно командване на специалните операции.

Най-ново

Единична публикация

Избрани