Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Служебният външен министър Иван Кондов ще участва в срещата на министрите на външните работи на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ (ДАЕШ) в САЩ

[post-views]
Иван Кондов

Служебният външен министър Иван Кондов ще участва днес в срещата на министрите на външните работи на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ (ДАЕШ), която ще се проведе в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Юбилейната среща бележи 10 години от създаването на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ, като се очаква министрите на външните работи на 87-те държави членки да отчетат постигнатия напредък в стабилизирането на освободените райони и да подновят своя колективен ангажимент за сътрудничество, насочено към укрепване на регионалната стабилност.

В рамките на срещата ще бъде обсъдена необходимостта от засилване на съвместните усилия за борба с тероризма и сътрудничеството между партньорите за победа над ИДИЛ (ДАЕШ) навсякъде, където действа, предвид продължаващото му разпространение в райони със слабо управление в Близкия Изток и Африка. Министрите ще отправят силен призив за изправяне пред правосъдие на задържаните терористи и за блокиране на достъпа на терористите до ресурси и финансиране с цел прекъсване на техните действия в ядрото в Ирак и Сирия, както и на филиалите в Азия и Африка.

Участието на министър Иван Кондов в Срещата e по покана на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

България е ангажирана в международните усилия, свързани с противодействието на международния тероризъм, сочи информация на МВнР. Като активен участник в инициативите за борба с тероризма на ООН, ЕС, НАТО, Съвета на Европа, и като член на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ (ДАЕШ), България полага сериозни усилия за подобряване на инструментите си за предотвратяване и борба с тероризма чрез пряко прилагане на санкциите, въвеждани от СС на ООН във връзка със санкционния режим спрямо ИДИЛ (ДАЕШ) и Ал Кайда, и криминализиране на финансирането на тероризма, в съответствие с Резолюция 1373 (2001) и 2178 (2014) на СС на ООН. В това отношение България е сред групата страни членки на ООН, които представят стриктно и в пълна степен доклади за изпълнението на резолюциите на СС на ООН за борба с тероризма.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани