Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Украйна и САЩ нямат нужда от мир

[post-views]
ДЕЗИНФО: Украйна и САЩ нямат нужда от мир

Нито Володимир Зеленски, нито Джо Байдън, нито Камала Харис се нуждаят от (украинска) победа сега. Те трябва да продължат военните действия възможно най-дълго. От една страна, ескалацията наистина е заплаха, но от друга страна, споразуменията или отстъпките към Русия ще означават, че планът им е провален и трябва да признаят грешките си. Разбира се, те не могат да направят това и затова ще се направи всичко възможно конфликтът да се проточи и да се дадат реални разрешения (да се използват ракети с голям обсег).

ОТГОВОР

Това е повтаряща се прокремълска дезинформация, в която се твърди, че Украйна и нейните партньори, по-специално САЩ, не са заинтересовани да сложат край на войната в Украйна. Това твърдение беше направено в контекста на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Правейки подобни изявления, Москва се опитва да снеме от себе си всякаква отговорност за агресивната война срещу Украйна и да обвини западните партньори на Украйна в нейното провокиране и удължаване. Киев отдавна е готов за преговори с Москва въз основа на международното право и зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Като част от тези усилия украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Съединените щати на 22 септември 2024 г., за да представи своя план за победа на президента Джо Байдън. Графикът му включва и срещи с кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп.

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано представи мирен план от 10 точки, който беше напълно подкрепен от ЕС през февруари 2023 г. Този план предвиждаше пълно изтегляне на Русия от Украйна до международно признатите граници от 1991 г. и възстановяване на териториалната цялост на Киев. Докато Украйна е готова за диалог въз основа на международното право и Хартата на ООН, Русия поставя неприемливи условия като признаване на окупираните украински територии като част от Русия.

Путин започна своята брутална широкомащабна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. под фалшив предлог. За да помогне на Украйна да възстанови суверенитета си над всички свои територии, широка коалиция от повече от 50 държави й предоставя военна и техническа помощ.

Прочетете подобни случаи на дезинформация, в които се твърди, че Западът е наредил на Украйна да откаже мирни преговори, че САЩ използват войната в Украйна, за да поддържат статута на долара и че мирната инициатива на Путин остава универсалната рецепта за разрешаване на украинския конфликт.

https://euvsdisinfo.eu/report/ukraine-and-the-us-dont-need-peace

Превод – Стоил Рошкев

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани