Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна започна разследване на предполагаемата екзекуция на 16 украински военнопленници от руската армия

[post-views]
Украйна започна разследване на предполагаемата екзекуция на 16 украински военнопленници от руската армия

Украйна започна разследване на предполагаемата екзекуция на 16 украински военнопленници от руската армия близо до Покровск – ключов град в източната част на страната, която е основна мишена на руската офанзива, предаде Франс прес, като цитира изявление на украинската главна прокуратура.

„Това е най-масовият известен случай на екзекуция на украински военнопленници на фронтовата линия“, заяви украинският главен прокурор Андрий Костин.

„Убийствата и изтезанията на пленници не са случайност, а целенасочена руска политика“, добави той.

Украинската главна прокуратура разполага с информация за екзекуцията на най-малко 92 украински военнослужещи, след като са се предали. Това число включва и убитите край Покровск, заяви украинската главна прокуратура.

Вчера е започнало разследване за „нарушаване на законите и обичаите на войната“ и „предумишлено убийство“. Информацията, споделена в социалните мрежи, е включвала и предполагаем видеозапис на екзекуцията според изявление на прокуратурата, публикувано в „Телеграм“.

На кадрите се вижда как група пленени украински военнослужещи излизат от гора и се нареждат в редица. След това „окупаторите умишлено откриват огън по тях“, подчерта прокуратурата.

„Ранените, които са показвали признаци на живот, са били довършени от упор с изстрел“, добави тя.

Предполагаемото престъпление е било извършено близо до селата Николаевка и Сухий Яр, в Покровска областе.

Двете страни многократно са се обвинявали взаимно в убийства на военнопленници, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва АФП. През март 2023 г. в интернет се разпространи видеоклип, на който се вижда как пленен украински войник е застрелян, след като е извикал „Слава на Украйна“. Тогава Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека каза, че е „документирала множество нарушения на международното хуманитарно право срещу военнопленници, включително случаи на екзекуции по бързата процедура на руски и украински военнопленници“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани