Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германските кораби, преминали миналия месец през Тайванския проток, са получили предупреждения от Китай

[post-views]
Германските кораби, преминали миналия месец през Тайванския проток, са получили предупреждения от Китай

Германските бойни кораби, преминали през Тайванския проток миналия месец, са били наблюдавани отблизо и са получавали на няколко пъти предупреждения по радиото от китайски съдове, съобщи днес командирът на германската военноморска оперативна група контраадмирал Аксел Шулц. Той допълни, че не е имало опасно поведение от китайска страна, предаде Ройтерс.

Фрегатата „Баден-Вюртемберг“ и корабът за поддръжка „Франкфурт на Майн“ бяха „следени от китайски надводни кораби“, които изпращаха съобщения по радиото, че водите са по право техни, заяви контраадмирал Аксел Шулц, допълвайки, че германските кораби са отговорили, че се намират в международни води, упражнявайки правото на свободно преминаване.

„Всъщност те действаха професионално и безопасно, макар и да ни дадоха да разберем, че не сме добре дошли“, заяви Шулц на борда на „Баден-Вюртемберг“.

На 13 септември за първи път от 20 години германски боен кораб премина през протока. Източното командване на Народоосвободителната армия на Китай тогава заяви, че корабите са предупредени и следени, а преминаването им „засилва рисковете за сигурността и изпраща погрешното послание“.

След това и бойни кораби на Япония, Австралия и Нова Зеландия преминаха през чувствителния морски път, а самолет на САЩ прелетя над него, подчертавайки позициите на страните, че това са международни води.

Двата германски кораба минаха оттам като част от мисия за провеждане на учения със съюзници и партньори и за осигуряване на свобода на мореплаването, каза Шулц. Те пътуваха до Филипините след преминаването им през пролива, след което се отправиха към Сингапур, където пристигнаха днес.

Присъствието на кораби в района е важно, защото показва ангажимента на Берлин към партньорите в региона, както и желанието му да бъде отговорен член на основания на правила международен ред, заяви Бетина Фангханел, посланичката на Германия в Сингапур.

Сега съдовете ще се насочат към Индия, като накрая „Баден-Вюртемберг“ ще бъде разположен край бреговете на Ливан, съобщи капитанът на фрегатата Александър Готчалк.

Чуждестранните съдове преминаха през протока на фона на чести китайски учения във водите на Тайван, смятан от Пекин за негова територия. В края на миналия месец Китай изстреля междуконтинентална балистична ракета с макет на бойна глава, която се приземи в Тихия Океан – първото подобно ракетно изпитание от 80-те години на миналия век.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани