Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Среща на главните сержанти от НАТО във Варна за предизвикателствата пред сержантите и старшините

[post-views]
Среща на главните сержанти от НАТО във Варна за предизвикателствата пред сержантите и старшините

Да се намери най-добрият начин за обучение на сержантите, за да могат те да командват малки подразделения в непозната среда. На това акцентира втората годишна среща на главните сержанти на командвания на НАТО и главните сержанти от Югоизточния фланг на Алианса. Висшето военноморско училище и Военноморска база-Варна са домакини на инициативата. 35 главни сержанти, флагмански старшини от българската армия и директорите на професионалните сержантски и старшински колежи участват във форума.

Военният конфликт в Украйна показа, че светът е все-по непредвидим и мирът в Европа не трябва да се смята за даденост. Бойните действия в Украйна ясно показват належащата необходимост от преосмисляне и повишаване на ролята и лидерските качества на сержантите на различни нива, и особено на тези на по-ниските ръководни длъжности

Продължаваме да се адаптираме, за да намерим най-подходящ начин за подобряване на подготовката и обучението на нашите сержанти и старшини, за да бъдат те способни да поемат управлението на малки подразделения в непозната и отдалечена среда. Това е свързано с необходимостта от актуализирането на основни регламентиращи документи за подготовката и кариерното развитие на нашия сержантски и старшински състав. Сред целите за повеждането на конференцията са затвърждаването на създадените работни взаимоотношения между главните сержанти на армии и видове въоръжени сили на оперативно и стратегическо ниво, както и обединяването на усилията за повишаване на оперативната съвместимост и готовността на сержантския състав в контекста на динамичната и променяща се среда за сигурност.

Черноморският регион се превърна в ключова стратегическа зона за НАТО. Приоритет за съюзниците е засилване на потенциала на Алианса в региона.

По-силни заедно не е само израз. Това означава, че ние трябва да се срещаме и да се учим един от друг. Това, което ни дава увереност, е фактът,че на такива срещи виждаме аспектността на нашите възможности и възможностите да действаме заедно. Сега във Варна ще видим как българските Военноморски сили се отнасят към подготовката и обучението на сержантския и старшинския състав. Питате какво се е променило. Променено е отношението към обстановката в заобикалящия ни свят и ролята, която този състав има в решаването на проблемите, пред които сме изправени.

Сержанта и старшината във Въоръжените сили са пазители на добрите традиции и на бойния дух на формированията смята заместник-командирът на Военноморските сили  флотилен адмирал Ваньо Мусински. Във века на технологиите към ролята им за осигуряване на реда и работата с войнишкия състав е добавено и използването на високотехнологични режими и оборудвания.

Обсъждането на различни теми и проблеми ще доведе до единомислие, което ще ви позволи в бъдеще да работите заедно като съюзници. Различията във вас пък ще генерират нови идеи, които ще обмените. Ще имате възможност да сравните нивото на подготовка и вижданията си както във видовете Въоръжени сили, така и в отделните държави. Затова тези срещи са толкова важни.

Програмата на форума включва и запознаване с учебната база на Морско училище, с различни типове плавателни съдове във Военноморска база – Варна и среща с екипажите им, както и посещение във Военноморския координационен елемент.

Най-ново

Единична публикация

Избрани