Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: САЩ и западните партньори са отговорни за провала на мирното споразумение в Истанбул от март 2022 г. между Русия и Украйна

[post-views]
ДЕЗИНФО: САЩ и западните партньори са отговорни за провала на мирното споразумение в Истанбул от март 2022 г. между Русия и Украйна

Най-мощните кръгове зад Зеленски блокираха мирното споразумение в Истанбул. Целта беше да се отслаби стратегически Русия чрез продължаване на военните действия. Американските медии и генерали бяха убедени, че могат да победят Путин и да го отстранят от поста, като продължат войната. Мирът беше близо, но САЩ и техните западни партньори са отговорни за провала на преговорите в Истанбул.

ОТГОВОР

Повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ, в който се твърди, че Украйна и нейните съюзници не се интересуват от мир и че САЩ и Западът се интересуват от отслабването на Русия. Твърдението е част от продължаваща прокремълска кампания за дезинформация в незаконното пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна. Този елемент се стреми да замъгли темите на мирните инициативи. Освен това се опитва да представи Украйна като западна марионетна държава, а нахлуването в Украйна като прокси война срещу Русия.

Няма доказателства, които да твърдят, че САЩ или Обединеното кралство са забранили на Украйна да подпише споразумение за уреждане с Русия през 2022 г. Този разказ за дезинформация представлява манипулация на интервю на Давид Арахамия, председател на парламентарната фракция на управляващата партия на Украйна. В интервюто самият Арахамия отрече факта, че украинската делегация е била готова да подпише документа и че Борис Джонсън, тогавашният премиер на Обединеното кралство, уж ги е спрял. Прочетете пълното развенчаване на историята в Myth Detector:

https://mythdetector.ge/en/manipulation-as-if-arakhamia-said-that-the-deal-with-russia-failed-because-of-boris-johnson-s-position

Путин и Кремъл имат опит в имитирането на мирни преговори, които всъщност са просто груби искания за безусловна капитулация на Украйна. Ние анализирахме тази тактика за дезинформация в няколко статии, по-специално: „Подгответе се за зимата“ (30 ноември 2023 г.), „Руските така наречени „мирни предложения“ са празни PR трикове“ (18 януари 2023 г.) , „Какво каза той и Какво наистина означава – част 2: „Преговори“ (1 март 2022 г.) и „Изискванията на Кремъл за сигурност“ (21 декември 2021 г.).

Моментът на това подновено твърдение съвпада с международния натиск върху Москва да се включи в реални мирни преговори, включително срещи по време на 79-то Общо събрание на ООН.

Прочетете подобни случаи на дезинформация, в които се твърди, че Борис Джонсън и други западни лидери са саботирали мирното споразумение за Украйна през март 2022 г., че мирният план на Зеленски е формула за война, че Борис Джонсън е забранил на Киев да подпише споразумение с Русия през 2022 г., че Борис Джонсън е дерайлирал 2022 г. Истанбулско мирно споразумение между Русия и Украйна, че Украйна организира клането в Буча, за да провали мирните преговори с Русия, че украинският преговарящ призна, че войната е можело да приключи през 2022 г., че Западът не иска мир, това тласна Украйна към война, че Зеленски и ЕС искат постоянна война в Украйна.

https://euvsdisinfo.eu/report/us-western-partners-responsible-for-failure-of-march-2022-istanbul-peace-deal-between-russia-and-ukraine-in

Превод – Стоил Рошкев

Най-ново

Единична публикация

Избрани