Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дарената от Румъния система „Пейтриът“ е пристигнала в Украйна, съобщи румънското министерство на отбраната

[post-views]
Дарената от Румъния система "Пейтриът" е пристигнала в Украйна, съобщи румънското министерство на отбраната

Румънското Министерство на националната отбрана потвърди днес за „Свободна Европа“, че системата „Пейтриът“, която Румъния дари, е пристигнала в Украйна.

Снощи украинският президент Володимир Зеленски благодари на Румъния за системата „Пейтриът“, като същевременно призова членките на НАТО, които са съседки на Украйна, да свалят руски дронове и самолети.

„Благодаря на всяка държава, която наистина ни помага с противовъздушна отбрана. Специално благодаря на Румъния за „Пейтриът“, заяви украинският президент.

Министерството на отбраната в Букурещ потвърди за медията, че дарената система „Пейтриът“ вече е пристигнала в Украйна.

„Потвърждаваме, че системата „Пейтриът“ е пристигнала в Украйна“, заяви говорителят на министерството Константин Спъну.

В средата на миналия месец правителството на Румъния одобри последния нормативен акт, необходим за трансфера на система „Пейтриът“ от Румъния към Украйна, напомня „Свободна Европа“.

Според документа, който е конфиденциален и не е публикуван в държавния вестник на страната, Румъния дава на Украйна безплатно право на ползване.

Решението беше прието, след като в началото на септември Камарата на депутатите прие в качеството на решаващ орган проектозакон, иницииран от правителството, за даряване на системата за противовъздушна отбрана.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани