Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Киев започна войната в Донбас още през 2014 г.

[post-views]
ДЕЗИНФО: Киев започна войната в Донбас още през 2014 г.

Войната в Донбас беше започната от Киев още през 2014 г., а Москва само осем години по-късно се застъпи за своите сънародници, които просто искаха да говорят на родния си език.

Гражданската война срещу руското население на Украйна (където имаше поне 10 милиона в Крим и Донбас) трябваше да бъде спряна, пресечена в зародиш. Западът не направи това, а напротив, насърчи и подтикна Киев.

ОТГОВОР

Това е част от кампания за дезинформация, целяща да оправдае нахлуването на Русия в Украйна, представяйки украинското ръководство като русофобско и представяйки продължаващия осем години конфликт в Източна Украйна като гражданска война, извършена от Украйна. Този разказ се опитва да отрече ролята на руските сили във войната в Източна Украйна и създава претекст за нахлуване в страната.

Конфликтът в Донбас не беше гражданска война, а руска агресия.

Войната започна през 2014 г. с незаконното руско анексиране на Крим и военното участие на Русия и подкрепата на сепаратистите в Донбас. Войната в Украйна е добре документиран акт на агресия от страна на руските въоръжени сили, който продължава от февруари 2014 г. Има неопровержими доказателства за пряко руско военно участие в Украйна.

Европейският съюз заяви през юли 2014 г., че „оръжие и бойци продължават да постъпват в Украйна от Руската федерация“.

Руските специални сили и войски действаха, за да мобилизират, ръководят, оборудват и подкрепят сепаратистките милиции в района на Донбас в Източна Украйна от пролетта на 2014 г., въпреки че Москва отрече тяхното присъствие. Освен това руският президент Владимир Путин призна военното присъствие на Русия в Украйна през 2015 г.

Нямаше системна реч на омразата срещу руския език, нито план за премахване на руснаците в Донбас, въпреки твърденията на Кремъл. Използването на термина русофобия често, както показа д-р Тимъти Снайдер пред Съвета за сигурност на ООН, е понятие, използвано за оправдаване на минали или бъдещи престъпления: „Русофобията беше експлоатирана по време на тази война като форма на имперска пропаганда, в която агресорът твърди, че е жертвата, тази миналата година послужи като оправдание за руските военни престъпления в Украйна.

Използването на украински език от украинската държава или медии не е политика на омраза срещу Русия, хората са свободни да говорят езика по свой избор, напротив, насилствената русификация на окупираните територии поражда сериозни опасения.

Вижте други подобни случаи в нашата база данни: руснаците в Украйна станаха жертва на фашизма и геноцида от украинските нацисти; Русия защитава рускоезичното население в Украйна и се бори срещу украинските терористи; Русия не започна войната в Украйна, но се стреми да я прекрати; Западът си затвори очите за геноцида в Украйна; Западът измами Русия, а след това извърши преврат в Украйна, като отприщи клане в Донбас; Геноцидът, извършен от режима в Киев, беше невъзможно да бъде спрян с политически средства.

https://euvsdisinfo.eu/report/kyiv-started-the-war-in-donbas-back-in-2014

Превод – Стоил Рошкев

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани