Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преди 100 години: Нидерландски самолет с изследователи каца аварийно в Огняново

[post-views]
Преди 100 години: Нидерландски самолет с изследователи каца аварийно в Огняново

Посланикът на Кралство Нидерландия – Негово Превъзходителство Симон ван дер Бург и кмета на община Пазарджик Петър Куленски откриха паметна плоча в село Огняново.

Преди 100 години на 3 октомври 1924 година в землището на пазарджишкото село Огняново се приземява самолет с повреден двигател. –Пилотите на  холандския самолет „Фокер VII“ отцеляват по чудо. Екипажът е приютен от местните жители за почти месец, докато получат нов двигател за своето пътуване към Индонезия. Събитието привлича вниманието на местната и международната преса. Този юбилей е свидетелство за гостоприемството и духа на Огняново и неговите жители. Във връзка със вековната годишнина по инициатива на Александър Йотов, които е уважаван местен учител и писател, беше открита паметна плоча.

На церемонията присъства специално и посланника на Кралство Нидерландия негово превъзходителство Симон ван дер Бург, кмета на община Пазарджик Петър Куленски, както и г-жа Рада Банялиева – директор на музея на авиацията .

Голяма изненада е било за жителите на село Огняново да видят как пред тях аварийно каца самолет и от него излизат трима пилоти. Въпреки всичко, те са били много гостоприемни и са се грижили за тях в продължение  на един месец, помогнали са им да поправят самолета и това е история за приятелството между хората, за приятелството между двете страни, което трябва да продължи и за в бъдеще. За това свидетелства и случката от само преди две години , когато самолет на военно въздушните сили на Нидерландия беше подпомогнат от българските военновъздушни сили след като също беше аварирал.

Благодарение на Александър Йотов.който преди повече от три десетилетия написа книга, увековечаваща значимостта на това събитие, озаглавена „Дядо ми, Фокера“. историята е разказана далеч отвъд нашите граници.

На площада в село Огняново по време на тържеството пристигна и семейство нидерланци поели на велопоход по дългия път от Амстелдам до Истанбул , които също ще оставят следа в тази невероятна българско-нидирландска история.

Най-ново

Единична публикация

Избрани