Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Група от модула на НАТО замина на учение в Италия

[post-views]
Група от модула на НАТО замина на учение в Италия

В продължение на 43 дни военнослужещите ще изпълняват комуникационно-информационни задачи

Група от българския национален мобилен модул по КИС (комуникационно-информационни системи – б. р.) на НАТО замина на учение в Италия.

Колоната от техника

Старши лейтенант Йордан Манчев
Фото авторът

ще се придвижи до района в централната част на Апенинския полуостров. Там българските военнослужещи ще се включат в учението, като ще бъдат в състава на италианския свързочен батальон на НАТО, от който българският модул е съставна част.

Продължителността на учението ще е около 43 дни, като голяма част ще премине в път, тъй като водим конвой от автомобили, каза минути преди заминаването пред военните медии командирът на групата старши лейтенант Йордан Манчев. Той е заместник-командир на националния мобилен модул на НАТО в България, като в момента изпълнява временно длъжността командир до назначаването на титуляр на поста. По думите на старши лейтенант Манчев по време на учението в централната част на Италия българската група ще бъде привързана към италианския батальон и ще изпълнява разнообразни задачи по КИС.

„Личният състав, който заминава, освен мен, тъй като ми е за първи път, има опит. Смятам, че ще се справим. Според мен имам най-добрият екип. Сигурен съм, че учението ще бъде успешно”, каза офицерът.

Той сподели, че при подобни мисии винаги има доза вълнение: „Не за първи път излизам в чужбина по служба, но този път ми се налага да водя хора за много по-дълго време. Развълнуван съм, а в известна степен – и притеснен. Но както казах, мисля, че ще се справим, тъй като зад гърба ми е най-добрият екип”.

Офицерът посочи, че в технологично отношение модулът стои относително добре в сравнение с формирования от други натовски страни. Има, разбира се, какво да се желае, но смятам, че успяваме да се държим адекватно на другите държави и

да решаваме успешно всички поставени задачи

категоричен е старши лейтенант Манчев.

Той е завършил преди 3 години комуникационно-информационни технологии във факултета на Националния военен университет в Шумен. „Предложено ми беше да дойда в националния мобилен модул по КИС на НАТО и нямаше как да не се възползвам от това предложение, тъй като това е шанс едно на милион. Аз съм още млад офицер и точно такава длъжност, смятам, че е злато за мен, тъй като имам перспективи за развитие. Ще успявам да се усъвършенствам още повече в специалността си и да работя с хора, най-вече”, обясни офицерът.

И продължи с предимствата на службата си: „Нашият модул е такъв, че сме почти постоянно в движение. Обикаляме доста страни, което е много добре, тъй като взаимодействаме с други държави от НАТО. Имаме златна възможност да обменим опит, да видим нови технологии. Запознанствата с колегите от другите страни също са безценни. Ако се наложи, винаги може да се разчита на тях за помощ във всичко”.

Според старши лейтенант Манчев най-важна в работата е екипността: „Всеки е свързан с другия, всяка секция е свързана с другата секция. Трябва да работим като добре смазана машина. Всички тръгваме за учението с доста положителни емоции и високо настроение. Вярваме един в друг. Помагаме си взаимно”.

Редник Стефан Филипов

Също с настройка за успешно изпълнение на задачите тръгва за учението и редник Стефан Филипов: „Аз заминавам като поддръжка на мрежовите системи. През април се върнахме от мисия в Ирак. Модулът ни всяка година участва в занятия, учения и мисии. Отигравали сме ситуациите и

всичко ще бъде по мед и масло

Редникът постъпва в армията през 2019 г., първо – в Мобилната КИС. След като завършва няколко курса, се премества в модула. Въпреки че съм един от най-младите в състава, като войник имам шанса да работя с много добри специалисти, които ме обучават, и съм сигурен, че с тяхната подкрепа се справям отлично, заявява редник Филипов.

Преди да дойде в армията, е работил на летище София, а също и като спасител на плажа. „От 18-годишен работя. Но след като завърших бакалавър и магистратура, реших да се насоча към армията. Имам желание да се развивам и в чин. Надявам се да получа този шанс рано или късно”, казва боецът.

Споделя, че във войската заплатата не е единственият стимул: „Лично за мен службата е призвание. Всяка сутрин, когато слушам химна, изпитвам удоволствие, че съм на работа, и с чест изпълнявам задълженията си”. Редникът директно апелира към младите хора да дойдат да служат в армията: „Призовавам желаещите да заповядат при нас.

Службата е изключително интересна!

Пътуванията, участията в занятия и мисии са много предизвикателни. Апелирам младите да заповядат и да служат при нас. Работим по стандарти на НАТО с другите нации. Справяме се отлично”.

Редник Филипов има ясна и точна прогноза за предстоящото учение. Очакванията ми са да бъдем наградени и да се върнем удовлетворени от добре свършената работа, категоричен е той.

Фото авторът

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани